Της Σοφίας Κωστάρα
Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μιλούν οι ειδικοί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εφιστώντας την προσοχή στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Αυτήν τη στιγμή τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη Θεσσαλία είναι αφενός τα λιμνάζοντα νερά και οι μολύνσεις που ως φυσικό επακόλουθο θα προκύψουν από αυτά και αφετέρου η ποιότητα του νερού στο δίκτυο υδροδότησης. Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: α) επιδημιολογική επιτήρηση των μεταδιδόμενων νοσημάτων (όπως π.χ. λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού) στις 26 υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ σε Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία και Τρίκαλα, β) εντομολογική επιτήρηση και γ) δειγματοληψίες υδάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η καταλληλότητα του νερού. Για κάθε έναν από αυτούς τους άξονες, λαμβάνονται τα κατάλληλα στοχευμένα μέτρα παρέμβασης.
Αυτό που φοβίζει ιδιαίτερα την εποχή που διανύουμε είναι η εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, κάτι που είναι σύνηθες για την περιοχή, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού καθώς πολλοί άνθρωποι διαβιούν μαζί στους ίδιους χώρους.
Για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, κυρίως ηπατίτιδα Α και Ε, αν και ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα. Για την ηπατίτιδα Α υπάρχει εμβόλιο, οπότε λογικά ο περισσότερος κόσμος το έχει κάνει στην παιδική του ηλικία.
Τι περιμένουν τις επόμενες μέρες
Καθώς το νερό θα μειώνεται αλλά θα παραμένουν στάσιμα ύδατα και ενόσω η θερμοκρασία θα παραμένει υψηλή, θα υπάρξει εμφάνιση των κουνουπιών ξανά. Έτσι, το υπουργείο κάνει εντομολογική επιτήρηση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και θα προβεί σε τοποθέτηση επιπλέον 70 παγίδων σε διάφορες περιοχές που έχουν πληγεί ενώ θα λάβει και δείγματα από τα στάσιμα ύδατα, εντοπίζοντας ενήλικα κουνούπια και προνύμφες (από τα στάσιμα νερά), ώστε να διαπιστώσουν έγκαιρα αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα (π.χ. ψεκασμοί από αέρος) για να αποτρέψουν έξαρση ασθενειών που μεταδίδονται με διαβιβαστές όπως είναι τα κουνούπια.
Επιπλέον, έχουν δοθεί οδηγίες ώστε: α) να απολυμαίνονται οι χώροι που βρίσκονταν τα νεκρά ζώα αμέσως μετά τη συλλογή τους, β) να απολυμαίνονται οι εξωτερικοί χώροι μετά τη συλλογή λάσπης. Και οι δύο αυτές διαδικασίες (τόσο της συλλογής των νεκρών ζώων όσο και της συλλογής λάσπης αλλά και της απολύμανσης, γίνονται από ειδικά συνεργεία. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει παρέμβαση απολύμανσης των στάσιμων υδάτων ώστε να μειωθεί το ρυπαντικό και μολυσματικό φορτίο και να εμποδίσουν περαιτέρω την ανάπτυξη προνυμφών.
Εμφάνιση δύο νέων μικροβίων
Συγχρόνως, δύο νέα παθογόνα μικρόβια εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία. Σε έναν ασθενή απομονώθηκε το παθογόνο καμπυλοβακτήριο και το παθογόνο κρυπτοσπορίδιο. Εισήχθη για νοσηλεία και έλαβε εξιτήριο. Το παράσιτο δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Σε σχέση με το πόσιμο νερό, δεν υπάρχουν αλλαγές από τους προηγούμενους ελέγχους εκτός από την περιοχή Νίκαιας στον Δήμο Κιλελέρ, όπου το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
“Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”, τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. Επίσης, ανέφερε ότι την Κυριακή ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο.
SOS από τους γιατρούς της Λάρισας
Το “καμπανάκι” του κινδύνου κρούουν οι γιατροί της Λάρισας ζητώντας από την πολιτεία να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.
Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας απαιτεί την άμεση εξασφάλιση των υγειονομικών δομών της περιοχής με αντιτετανικούς όρους και εμβόλια, προς κάλυψη της ασφάλειας των πολιτών που συρρέουν καθημερινά.
Οι πολίτες, όπως τονίζεται, αδυνατούν να προμηθευτούν τα εμβόλια αυτά από τα φαρμακεία, λόγω ελλείψεων.