Η Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται ετησίως, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες του είδους της στο Μαρόκο και, γενικότερα, την Αφρική, συγκεντρώνοντας εγχώριους και διεθνείς εκθέτες των τομέων της ηλιακής ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν πάνω από 120 εκθέτες, από 11 χώρες, και περίπου 10.000 επισκέπτες. Από την επίσκεψή του στην Έκθεση, το κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας επισημαίνει τη συμμετοχή μίας ελληνικής εταιρείας παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων, η οποία έμεινε ιδιαιτέρως ικανοποιημένη.
Τελώντας υπό την αιγίδα του Βασιλιά Mohammed VI, η Έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Μαροκινό Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, κ. Ryad Mezzour. Κατά την επίσημη τελετή έναρξης, χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Mezzour, ο ιδρυτής της Έκθεσης, κ. Rachid Bouguem, καθώς και η Πρέσβυς της Ελλάδος, κα Καταπόδη, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των διοργανωτών. Η εν λόγω τελετή έναρξης έλαβε χώρα παρουσία εκπροσώπων αρμόδιων Υπουργείων, Κυβερνητικών αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων, επιχειρηματιών, επενδυτών, καθώς και εκπροσώπων ΜΜΕ.
Στην ομιλία της, η κα Καταπόδη αναφέρθηκε στην σημαντική ενεργειακή θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζοντας την εντυπωσιακή ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια και το δυναμικό της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα. Περαιτέρω, σημείωσε τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Μαρόκου στον αμοιβαίου ενδιαφέροντος τομέα των πράσινων μορφών ενέργειας, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για τον μαροκινό τομέα ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά τον σημαντικότερο προμηθευτή ηλιακών θερμοσιφώνων για το Μαρόκο.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ενημερωτικό δελτίο της ελληνικής πρεσβείας, ο τομέας των ΑΠΕ και του πράσινου υδρογόνου αποτελεί προτεραιότητα για το Σεριφικό Βασίλειο, με το βλέμμα στραμμένο, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, την μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων και την προσέλκυση συναφών επενδύσεων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι το τέλος του 2023, η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έφτασε περίπου τα 4,6 GW (40,7% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος), εκ των οποίων 2.071 MW προερχόμενα από εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, 831 MW προερχόμενα από εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας και 1.770 MW προερχόμενα από εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, έχει τεθεί ως στόχος η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ να αποτελεί ποσοστό 52% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2030.
Από την πλευρά της, η πρεσβεία της χώρας μας σημειώνει ότι η σπουδαιότητα των αλληλεξαρτώμενων τομέων των ΑΠΕ, του πράσινου υδρογόνου και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, για την βιώσιμη ανάπτυξη του Μαρόκου, δεδομένων των εθνικών προτεραιοτήτων για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, απο-ανθρακοποίηση της βιομηχανίας και αντιμετώπιση της λειψυδρίας, δημιουργεί ιδιαιτέρως πρόσφορο έδαφος για θεσμική, επιχειρηματική και εμπορική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Μαρόκου.