Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέχισαν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια στη χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός των συνόρων τους.
Στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη το 2021, κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν έως και 28 δις δολάρια ετήσιων εμπορικών και αναπτυξιακών κονδυλίων από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια. Οι χώρες, οι οποίες σχημάτισαν τη Σύμπραξη για τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια (CETP), κατάφεραν εντέλει να μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις κατά 10-15 δις δολάρια, σε 5,2 δις δολάρια για το 2023, το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση έως και κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD).
Ωστόσο, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι χώρες δεν αύξησαν αντίστοιχα τη χρηματοδότηση για την καθαρή ενέργεια. Αυτή αυξήθηκε μόνο κατά 16% πέρυσι, σε 21,3 δις δολάρια, σε σύγκριση με τα ποσά για την περίοδο 2019-2021. Ο Adam McGibbon, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, δήλωσε ότι οι πλούσιες χώρες δεν «αυξάνουν αρκετά γρήγορα τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας».
Η πρωτοβουλία για την απομάκρυνση από τα έργα υδρογονανθράκων στοχεύει στους οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων, οι οποίοι συνήθως προσφέρουν φθηνά δάνεια και ασφάλειες σε εταιρείες για τη διεξαγωγή υπερπόντιου εμπορίου. «[Παλαιότερα] αν ήμουν μια εταιρεία ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήθελα να εξάγω τουρμπίνες αερίου στο Ιράκ, αλλά πίστευα ότι ήταν λίγο επικίνδυνο, η βρετανική κυβέρνηση θα παρενέβαινε και θα προσέφερε ασφάλιση και δάνειο σε επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς για να βοηθήσει να γίνει αυτή η συναλλαγή», εξήγησε ο McGibbon. «Χρηματοδοτούν, επίσης, άμεσα την παραγωγή [πετρελαίου και φυσικού αερίου]. Τείνει να αφορά ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των ορυκτών καυσίμων».
Το IISD διαπίστωσε ότι οι οργανισμοί χρηματοδότησης εξαγωγών των κυβερνήσεων του ΟΟΣΑ ήταν «στην πραγματικότητα μια πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την ενέργεια από ό,τι οι διεθνείς τράπεζες ανάπτυξης», πρόσθεσε. Η έκθεση ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, και ο Καναδάς ήταν από τους πιο συνεπείς υπογράφοντες της Σύμπραξης. Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η δέσμευση, η UK Export Finance (UKEF), ο οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων της Βρετανίας, μείωσε τις συναλλαγές της με ορυκτά καύσιμα από 11,3 δις δολάρια στο μηδέν μεταξύ 2010 και 2020. Προηγουμένως, η UKEF είχε διαθέσει συστηματικά πάνω από το 99% της ενεργειακής χρηματοδότησής της στα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει η έκθεση.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέλος του CETP, ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης της δέσμευσης, παρέχοντας πέρυσι 3,2 δις δολάρια για 10 έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό. Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ ενέκρινε επίσης πρόσφατα τη χρηματοδότηση έξι μεγαλεπήβολων έργων, συμπεριλαμβανομένων 500 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη 300 πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Μπαχρέιν. Εξετάζει τη χρηματοδότηση έργων στη Γουιάνα, την Παπούα Νέα Γουινέα, και τη Μοζαμβίκη. Σύμφωνα με τον ανιχνευτή επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης 12 δις δολάρια σε εγχώριες επιδοτήσεις στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022. Η Ελβετία, η Ιταλία, η Γερμανία, και η Ολλανδία επίσης απέτυχαν στη δέσμευσή τους.
Ο McGibbon δήλωσε ότι είναι «απογοητευτικό» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους, υπογραμμίζοντας την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Πρόεδρο Joe Biden στις αρχές του 2021 για τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων. Πρότεινε ότι οι καταστατικές απαιτήσεις και το καταστατικό της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών «σημαίνουν ότι δεν είναι νόμιμο να κάνει διακρίσεις εις βάρος ορισμένων τύπων εξαγωγών». Η ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ πιέζει τώρα να αναλάβει δεσμευτική δέσμευση για τον τερματισμό της ετήσιας χρηματοδότησης εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 41 δις δολαρίων, η οποία θα επηρεάσει επίσης τις χρηματοδοτήσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν δηλώσει τη θέση τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά ο McGibbon δήλωσε ότι η πτωτική τάση στη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων έχει πλέον σταθεροποιηθεί.