Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός, ωστόσο, στοχεύει (με καίριες παρεμβάσεις) να σηματοδοτήσει ένα κυβερνητικό restart, μέσω του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την υπόθεση των Τεμπων και τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει αποφασίσει πως χρειάζεται τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτή η αλλαγή αναγκαστικά δίνει σε ένα νέο πρόσωπο τα κλειδιά της οικονομίας. Ποιο θα είναι αυτό;
Τρία πρόσωπα έχουν το προβάδισμα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η Νίκη Κεραμέως αποτελεί τη νούμερο 1 επιλογή, ενώ και ο Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται στις σκέψεις του πρωθυπουργού. Ως τρίτη επιλογή “παίζει” και η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση. Αουτσάιντερ ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Εκτός από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η απόφαση του πρωθυπουργού για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη να παραμένει ο επικρατέστερος για την “καυτή πατάτα” του σιδηροδρόμου ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών. Όπως έχουμε σημειώσει, ο κ. Μητσοτάκης έχει εισπράξει αρκετές αρνήσεις για το συγκεκριμένο υπουργείο κι έτσι είναι πιθανό να μείνει στη θέση του ο Χρήστος Σταϊκούρας συνεπικουρούμενος από τον κ. Κυρανάκη. Ακούγεται, όμως, έντονα και το όνομα του Θάνου Πλεύρη.
Στα υπόλοιπα κορυφαία υπουργεία δεν αναμένονται πολλές αλλαγές, εκτός από το υπουργείο Ενέργειας, στο οποίο λογικά θα πάει ο κ. Βορίδης και το Μετανάστευσης, για το οποίο ακούγεται ο Σταύρος Παπασταύρου.
Θα προκύψουν βεβαίως και αλλαγές ανάλογα με την απόφαση που προαναφέραμε σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Αν δηλαδή πάει εκεί η κα. Κεραμέως θα υπάρξει νέο πρόσωπο στο υπουργείο Εργασίας, ενώ αν τελικά επιλεγεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τότε ενδεχομένως να δούμε στο υπουργείο Παιδείας τη Σοφία Ζαχαράκη.
Γεραπετρίτης (ΥΠΕΞ), Δένδιας (Άμυνας), Άδωνις (Υγείας), Χρυσοχοϊδης (ΠΡΟΠΟ), Λιβανός (Εσωτερικών), Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης), Μενδώνη (Πολιτισμού), Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Φλωρίδης (Δικαιοσύνης), Σκέρτσος (Επικρατείας) θεωρούνται αμετακίνητοι.
Αν αυτές οι πληροφορίες επαληθευθούν, τότε θα μιλάμε για έναν ανασχηματισμό με λίγες αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά με ηχηρές διορθωτικές κινήσεις με συγκεκριμένη στόχευση. Το συνηθίζει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και περισσότερες εκπλήξεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της και ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως να αναζητήσει και κάτι πιο… ηχηρό από τα παραπάνω.