«Έχουμε χρέος ως αξιωματική αντιπολίτευση να ανοίξουμε αυτόν το διάλογο για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη και να πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, που θα μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης, αναγνωρίζοντας πως «οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει μια κλιμακούμενη κρίση εμπιστοσύνης» και υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η χώρα μας αποκλίνει σταθερά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που υπογραμμίζουν ακόμη και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Την ευθύνη για αυτό απέδωσε, μάλιστα τόσο στην παρούσα κυβέρνηση, όσο και στην προηγούμενη από αυτήν: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν βαρύτατη ευθύνη για όλα αυτά».
«Το επονομαζόμενο “επιτελικό κράτος” στην πραγματικότητα είναι ένα απολύτως συγκεντρωτικό μοντέλο άσκησης εξουσίας, που για την προστασία αυτού και των πρωταγωνιστών του θυσιάζονται αρχές του κράτους δικαίου. Τι άλλο είναι οι συνεχείς επιθέσεις υπουργών της κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές; Άραγε αποτελεί σεβασμό στη Δικαιοσύνη η μη εφαρμογή αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων από το ίδιο το κράτος και την εκτελεστική εξουσία;
Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κλίμα τοξικότητας και διχόνοιας. Σε μια δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο και θεμελιώδες δικαίωμα της δημόσιας έκφρασης της αγωνίας και της διαμαρτυρίας τους. Σε ορισμένες μάλιστα ιστορικά κρίσιμες στιγμές, υπερασπίστηκαν τους θεσμούς και τα κεκτημένα της χώρας. Αλλά μάλλον η Νέα Δημοκρατία έχει κοντή μνήμη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι εν προκειμένω «η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κοινωνία των πολιτών διαμαρτύρεται κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης και θέλει να την υποκαταστήσει ή να την επηρεάσει».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το δίπολο «συγκεντρώσεις ή Δικαιοσύνη», το οποίο είναι «επίπλαστο και επικίνδυνο», γιατί «οι πολίτες συγκεντρώνονται ειρηνικά για να ζητήσουν Δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών. Για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη.»
«Η κοινωνία των πολιτών δεν διαμαρτύρεται κατά της Δικαιοσύνης, αλλά υπέρ της Δικαιοσύνης. Δεν κινητοποιείται υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά υπέρ της αλήθειας και του κράτους δικαίου. Δεν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας το 70% των πολιτών, που δηλώνουν ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «δεν επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που εξέφρασαν την αγωνία τους για την έλλειψη ασφάλειας στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως παράγοντας αστάθειας και ανωμαλίας, η ίδια η κοινωνία».
Ακόμη, και στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα του «θα προτείνει να αποδεσμευθεί η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την επιλογή του εκάστοτε Πρωθυπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης. Έχουμε δημοκρατικό χρέος να εξασφαλίσουμε μια απόσταση ασφαλείας ανάμεσα στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία ενισχύοντας έμπρακτα τη διάκριση των εξουσιών».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει, όπως είπε, και την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, «ώστε η εκάστοτε συγκυριακή πλειοψηφία να μην μπορεί να εμποδίζει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των μελών της κυβέρνησης». «Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αίσθηση ατιμωρησίας, αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας, που νιώθει ο ελληνικός λαός για το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην τοπολογία για τους δικαστικούς λειτουργούς που κατέθεσε το κόμμα του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για γενναίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αλλάξει η χώρα. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Σήμερα η κοινοβουλευτική μας ομάδα κατέθεσε τροπολογία, που προβλέπει ότι τέσσερα χρόνια μετά την αφυπηρέτηση των δικαστικών λειτουργών, όσο δηλαδή διαρκεί ένας εκλογικός κύκλος, δεν θα μπορούν να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα. Πρόκειται για μια προοδευτική πρωτοβουλία, που ενισχύει τη διάκριση των εξουσιών και είναι ένα ακόμη βήμα στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμούς. Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν βάσιμο λόγο, καμία δικαιολογία να αρνηθεί την τροπολογία μας. Χρειάζονται γενναίες πρωτοβουλίες, υπερβάσεις, για να πετύχουμε τις αλλαγές, που έχει ανάγκη η χώρα μας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.»
«Για τη Δημοκρατική Παράταξη, η ευημερία των πολιτών δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την οικονομική ανάπτυξη, για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανθεκτική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς. Αλλά και γιατί μόνο οι ισχυροί θεσμοί και η εύρυθμη λειτουργία τους μπορούν να διασφαλίσουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», τόνισε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να ενισχύσει τις ανεξάρτητες αρχές, «αυτές που ίδρυσε η παράταξη μας και τα θεσμικά αντίβαρα αλλά και να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να επουλώσουμε τις πληγές στους θεσμούς που άνοιξαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις». «Ενισχύοντας τη Δικαιοσύνη ενισχύουμε τη Δημοκρατία», είπε τέλος ο κ. Ανδρουλάκης.