Ο Τζον Πέτιγκριου, CEO της National Grid, μοιράστηκε τα μαθήματα που έχει διδαχθεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας του, αλλά και τις προβλέψεις του για το μέλλον των ηλεκτρικών δικτύων.
Ο Πέτιγκριου εργάζεται στη National Grid από το 1991 και έχει διατελέσει επικεφαλής όλων των διαφορετικών τομέων δράσης της. Παράλληλα, η National Grid έχει το πλεονέκτημα της δράσης τόσο στην Αγγλία— όπου είναι η έδρα της— και την Ουαλία, όσο και τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, ο Πέτιγκριου συνδυάζει μία πολυετή εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας με τη γνώση των αγορών και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Η συνέντευξή του στο Bloomberg περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, ωστόσο αξίζει να εξετάσουμε ορισμένες από αυτές.
Αναφερόμενος στην πρόκληση της απανθρακοποίησης, ο Πέτιγκριου εξηγεί την πολυπλοκότητα της όλης διαδικασίας για τη λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων. Για παράδειγμα, τα έργα της National Grid έχουν ορίζοντα δεκαετίας, καθώς η αναδιαμόρφωση του δικτύου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Παράλληλα, σημειώνει το ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς οι πρώτες ύλες και τα ανταλλακτικά που απαιτούνται οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες του δικτύου. Επιπροσθέτως, ο Πέτιγκριου υπογραμμίζει ένα γενικά αθέατο ζήτημα, το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την υλοποίηση αυτών των έργων. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Βρετανία θα χρειαστεί τον επταπλάσιο αριθμό ηλεκτρολόγων για τα εναέρια καλώδια από τον σημερινό μέχρι το 2030.
Στο καυτό ζήτημα της ψηφιακής επανάστασης, ο Πέτιγκριου δηλώνει βέβαιος πως η ανάπτυξη των υφιστάμενων μορφών ενέργειας— ειδικά των ΑΠΕ— και των μεθόδων αποθήκευσης θα αρκεί για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει από τα data centers και την ΑΙ. Δηλώνει, μάλιστα, πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ψηφιακό κλάδο δυσκολεύονται να υπολογίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταλήγοντας συχνά να υπερεκτιμήσουν το πόση ενέργεια θα χρειαστούν. Η άποψη του Πέτιγκριου πάει αντίθετα στο ρεύμα πολλών επενδυτών οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει δραματικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.
Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με το Πλαίσιο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), την πολυσυζητημένη νομοθεσία της κυβέρνησης Μπάϊντεν, ο Πέτιγκριου εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος. Όπως εξηγεί, παρόλο που η Βρετανία και άλλα κράτη δεν διαθέτουν τις χρηματοδοτικές ικανότητες των ΗΠΑ, η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του IRA αναδεικνύει την ανάγκη για διαμόρφωση ενός κλίματος ασφάλειας στην αγορά. Ο Πέτιγκριου πιστεύει πως οι επενδυτές είναι πολύ πιο πρόθυμοι να εισέλθουν στους πράσινους κλάδους όταν γνωρίζουν πως το εκάστοτε κράτος έχει σταθερές και διαφανείς πολιτικές σχετικά με αυτούς.