Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 136 βουλευτές. Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε παρών. Απόντες ήταν επτά βουλευτές: ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) Μάριος Σαλμάς και οι πέντε βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες.
Έτσι ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, η οποία είχε αρκετή ένταση, αλλά δεν μας έκανε σοφότερους, σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, που σίγουρα έχει την αξία του.
Κατά τα λοιπά, η διαδικασία κύλησε με ένταση, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ουσία. Εστία αντιπαράθεσης αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία για ένα e-mail του Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με το μπάζωμα. Εκεί ανέβηκαν οι τόνοι. Το e-mail δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα, αλλά είναι ανοιχτό σε ερμηνείες.
Αξιοσημείωτη ήταν σίγουρα η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και αυτή του Νίκου Δένδια, που είχε “αποκλίσεις” σε σχέση με την κυβερνητική γραμμή.
Είχαμε επίσης και μία ακτιβιστική δράση, με τρικάκια που πέταξαν νεολαίοι της Νέας Αριστεράς, την ώρα που ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη μεγάλη απρέπεια του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, που επιτέθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη φράση “κάνε κανά παιδί”. Ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε ο ίδιος προσωπικά να ζητήσει συγγνώμη και αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει και διαγραφή του βουλευτή.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Διαβάστε επίσης