Η σχιστολιθική επανάσταση στις ΗΠΑ ξεκίνησε το 2008, αλλάζοντας τα διεθνή δεδομένα στην ενέργεια. Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκε, μετατρέποντας τις ΗΠΑ από κορυφαίο καταναλωτή και εισαγωγέα σε κορυφαίο παραγωγό και εξαγωγέα υδρογονανθράκων. Όπως ανέφερε μία σχετική ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η σχιστολιθική επανάσταση οδήγησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περάσει από μία “νοοτροπία έλλειψης” σε μία “νοοτροπία αφθονίας”. Η μεταστροφή αυτή είχε δραματικά αποτελέσματα στη διεθνή πολιτική καθώς αποτέλεσε μία νέα πυξίδα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε περιοχές που θεωρούνταν αυξημένου ενδιαφέροντος λόγω του ενεργειακού τους πλούτου, όπως η ΜΕΝΑ.
Η κρισιμότητα της σχιστολιθικής παραγωγής κατέστη σαφής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ κατάφεραν να αναδειχθούν στον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, η οποία αναγκάστηκε να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων. Παράλληλα, ο έλεγχος των ΗΠΑ στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου τους επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα “παιχνίδια” που προσπάθησαν να παίξουν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ με το να μειώσουν την παραγωγή τους ώστε να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.
Ως εκ τούτου, η δήλωση του Βανλώ ευλόγως προκαλεί απορίες για το μέλλον της αμερικανικής προσέγγισης. Όπως εξήγησε ο Βανλώ, οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να αυξήσουν δραματικά την παραγωγή τους προκειμένου να ρίξουν το κόστος της ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως η σημερινή προσέγγιση των ΗΠΑ δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, ειδικά καθώς η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στη διατήρηση των δικών της αποθεμάτων και την κάλυψη των αναγκών των πελατών της.
Παράλληλα, τόσο η Κάμαλα Χάρις, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ σε υπερθετικό βαθμό, έχουν υπογραμμίσει τη σημασία των ορυκτών καυσίμων για τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας. Μία αλλαγή στις ενεργειακές ισορροπίες θα σημάνει και την αναθεώρηση του δόγματος του Λευκού Οίκου.