του 50% των μετοχών που κατείχε στην Elpedison στον τέως εταίρο της, τη HELLENIQ ENERGY, έναντι 164 εκατ. ευρώ, πλέον αναπροσαρμογών έως το ποσό των 31 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό του ότι η χώρα μας παραμένει στο «οπτικό πεδίο» του ιταλικού ομίλου, είναι, άλλωστε, και το ότι, μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Elpedison, η Tenaris και η IGI Poseidon -κοινοπραξία της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της Edison SpA – έκαναν γνωστό ότι προχωρούν σε συνεργασία για την προώθηση της μεταφοράς υδρογόνου μέσω υποθαλάσσιων αγωγών υψηλής πίεσης, σε μεγάλο βάθος.
Στο θέμα της συμφωνίας για την Elpedison, η ιταλική εταιρεία ξεκαθαρίζει τη στάση της στη δημοπρασία τονίζοντας ότι ουδέποτε επεδίωξε το συγκεκριμένο τίμημα. «Απεναντίας, χαρακτήρισε υπέρογκο το ποσό που της προσφέρθηκε από την άλλη πλευρά και μάλιστα σε πρώτη προσφορά», όπως υπογραμμίζεται από τους κύκλους της Edison, οι οποίοι προσθέτουν ότι «με δεδομένη τη δυναμική της πρώτης οικονομικής προσφοράς, η υποβολή αντιπροσφοράς εκ μέρους μας, εκτός του ότι δεν θα εδράζετο σε αντικειμενικά δεδομένα, θα ακολουθείτο με βεβαιότητα, από υψηλότερη προσφορά του ελληνικού ομίλου, μετατρέποντας την όλη διαδικασία σε ένα αγώνα εξοντωτικών αντιπαραθέσεων».
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η ιταλική εταιρεία στην ανακοίνωσή της μετά την έγκριση της διαδικασίας πώλησης του 50% της συμμετοχής της στην Elpedison, υπογράμμιζε πως η προσφορά της Helleniq Energy αντιπροσωπεύει σημαντικό premium σε σύγκριση με τους συνήθεις πολλαπλασιαστές που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα, χαρακτήρισε την προσφορά «ένδειξη της ισχυρής στρατηγικής αξίας που αποδίδει η Helleniq Energy στην Elpedison και των σημαντικών δυνητικών συνεργιών που μπορεί να διαμορφώσει στα πλαίσια της ευρύτερης βάσης του χαρτοφυλακίου της». Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωνε η ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας, το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά του ελληνικού ομίλου.