Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη υποδομών 5G, επιχειρησιακών ψηφιακών πλατφορμών για τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών, καθώς και την ανάπτυξη και αναβάθμιση των δικτύων κορμού, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων καλωδίων. Θα συμβάλει, επίσης, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος και στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού, που εμποδίζει την ανάπτυξη δικτύων υψηλών επιδόσεων. Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα ανοίξουν εντός των επόμενων ημερών.
Θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών 5G και αναβάθμισης των δικτύων κορμού, συμπεριλαμβανομένων των υποβρύχιων καλωδίων
Τον δρόμο για την προκήρυξη των προσκλήσεων άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό σκέλος του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη”, το οποίο καθορίζει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των δράσεων, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη βελτίωση των υποδομών ψηφιακής συνδεσιμότητας της Ευρώπης.
“Η βελτίωση της συνδεσιμότητας έχει στρατηγική σημασία στην ΕΕ. Με αυτό το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας, στοχεύουμε στη σύνδεση περισσότερων πολιτών και επιχειρήσεων και στη δημιουργία πιο καινοτόμων υποδομών συνδεσιμότητας. Το πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό σκέλος θα επενδύσει περίπου €865 εκατ. στη στήριξη δράσεων για την ανάπτυξη προηγμένων υποδομών Gigabit και 5G, καθώς και έργων καλωδίων κορμού”, σχολίασε η κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή και ασκούσα καθήκοντα Επιτρόπου αρμόδιας για την εσωτερική αγορά.
Υποδομές συνδεσιμότητας
Η βελτίωση των υποδομών συνδεσιμότητας της Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας 2030 της Ευρώπης, δηλαδή τη διασφάλιση συνδεσιμότητας 5G και Gigabit για όλους τους πολίτες και όλες τις επιχειρήσεις.
Το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό μέρος του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF) Digital, που ενέκρινε η Επιτροπή, καθορίζει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων για τη βελτίωση των υποδομών ψηφιακής συνδεσιμότητας της Ευρώπης.
“Η βελτίωση των υποδομών συνδεσιμότητας της Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για την ψηφιακή δεκαετία του 2030 για τη σύνδεση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων με συνδεσιμότητα 5G και gigabit”, αναφέρει η Επιτροπή.
Τομείς επενδύσεων
Το νέο πρόγραμμα ψηφιακών εργασιών της ΔΣΕ θα στηρίξει δράσεις στους ακόλουθους τομείς:
– Την ανάπτυξη υποδομών 5G στην Ευρώπη, τη συγχρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας που προωθούν την ανάπτυξη υποδομών Gigabit και αυτόνομων υποδομών 5G, καθώς και την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων υπολογιστικού νέφους αιχμής και υπολογιστικής σε κάθετες τομεακές εφαρμογές, όπως η υγεία, η μεταποίηση, οι μεταφορές και η εφοδιαστική.
– Ανάπτυξη και σημαντική αναβάθμιση των βασικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κβαντικής επικοινωνίας και των υποβρύχιων καλωδίων, για την αύξηση των επιδόσεων, της ανθεκτικότητας και της χωρητικότητας των δικτύων συνδεσιμότητας εντός και μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών.
– Την ανάπτυξη επιχειρησιακών ψηφιακών πλατφορμών για υποδομές μεταφορών ή ενέργειας, με τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της. Οι εν λόγω επιχειρησιακές ψηφιακές πλατφόρμες θα αξιοποιήσουν και θα ενσωματωθούν σε υφιστάμενα και αναδυόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπολογιστικό νέφος και παρυφές και υποδομές συνδεσιμότητας, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” και το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”.
(από sepe.gr)