Αντιμέτωπη με τις αποφάσεις που έλαβε κατά την προηγούμενη θητεία της έρχεται για ακόμη μία φορά η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η φιλόδοξη ιδέα της φον ντερ Λάϊεν για μία κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι κάθε άλλο παρά επιτυχημένη. Η πλατφόρμα AggregateEU δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2023 με στόχο να ελέγξει τις τιμές του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η λειτουργία του AggregateEU επιχειρεί να ταιριάξει τη ζήτηση με τις τιμές προκειμένου να αποφευχθούν δραματικές ανατιμήσεις όπως εκείνες του 2022. Οι ενεργειακοί πάροχοι υποβάλλουν τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική ζήτηση. Οι πωλητές φυσικού αερίου υποβάλλουν τις προσφορές τους. Και η πλατφόρμα αντιστοιχεί τις δύο πλευρές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το όλο σχήμα ήταν εθελοντικό ως προς το κομμάτι των αγοραπωλησιών. Σύμφωνα με το σχέδιο της φον ντερ Λάϊεν, το φυσικό αέριο θα ήταν μόνο το πρώτο προϊόν που θα διαχειριζόταν η AggregateEU, με το υδρογόνο και τις κρίσιμες πρώτες ύλες να συμπεριλαμβάνονται σύντομα.
Ωστόσο, όπως καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η πλατφόρμα έχει διευθετήσει μόλις το 2% της συνολικής ζήτησης μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι υποβολών. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα αντιστοίχησε πωλητές και αγοραστές για συνολική ζήτηση 43 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, όμως οι τελικές πωλήσεις άγγιξαν μόλις το 1 δις κυβικά μέτρα. Όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, το AggregateEU λειτουργεί περισσότερο ως εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ πωλητών και αγοραστών, έχοντας μεγαλύτερη χρησιμότητα για τους μικρότερους παίκτες, παρά ως μηχανισμός ελέγχου των τιμών.
Τα στοιχεία αυτά έχουν ανοίξει τη συζήτηση σχετικά με τη χρησιμότητα του AggregateEU. Παράλληλα, τα σχέδια της ΕΕ για μία αντίστοιχη πρωτοβουλία σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως το υδρογόνο και οι κρίσιμες πρώτες ύλες, βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του εγχειρήματος υπογραμμίζουν ότι το AggregateEU προωθεί τη διαφάνεια, ενώ θεωρούν πως η συνολική αγοραστική δύναμη της Ευρώπης μπορεί να αξιοποιηθεί για τον περιορισμό των τιμών.