Μάλιστα ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να “σταματήσει το Ισραήλ από το σχέδιό του να αφανίσει τον Λίβανο και να μεταβάλει την περιοχή σε νέα Γάζα». «Xιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τον νότιο Λίβανο» δήλωσε παράλληλα ο υπουργός του Λιβάνου που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Νάσερ Γιασίν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά). «Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση. Οι Ισραηλινοί λένε ότι εξουδετέρωσαν υποδομές που η Χεζμπολάχ έστηνε επί 20 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κάλεσε τους αμάχους να απομακρυνθούν αμέσως από την κοιλάδα Μπεκάα. «Προειδοποιώ τους Λιβανέζους κατοίκους που ζουν σε χωριά στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια ειδική προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε κτίρια ή μέσα σε σπίτια όπου φυλάσσονται βλήματα και όπλα, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτά» τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF. Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των στόχων τους ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος επέζησε των επιθέσεων, σύμφωνα με την οργάνωση.
«Αυτό που είναι σημαντικό για αυτή τη μεγαλύτερη επίθεση μιας ημέρας από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 είναι ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν κάνει ό,τι μπορεί ακόμα», δήλωσε η ανταποκρίτρια του FRANCE 24 στην Ιερουσαλήμ, Irris Makler. «Το Ισραήλ δεν χτυπά τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς που έχει η Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ δεν τους εκτοξεύει· δεν χτυπά το κέντρο του Τελ Αβίβ, την κεντρική Ιερουσαλήμ [.. ..] οπότε το ερώτημα είναι – πού πάει αυτό καθώς κλιμακώνονται και οι δύο πλευρές;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διεθνείς αντιδράσεις
Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».
«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.
Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση». Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ «Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που αναφέρθηκαν από τις λιβανέζικες αρχές», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Φυγή αμάχων
Χιλιάδες οικογένειες από το νότιο Λίβανο μάζεψαν αυτοκίνητα και μίνι βαν με βαλίτσες, στρώματα, κουβέρτες και χαλιά και μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο που κατευθυνόταν βόρεια προς τη Βηρυτό τη Δευτέρα για να ξεφύγουν από τον πιο φονικό ισραηλινό βομβαρδισμό από το 2006.
Περίπου 100.000 άνθρωποι που ζούσαν κοντά στα σύνορα είχαν ήδη εκτοπιστεί από τον Οκτώβριο, όταν η Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα. Καθώς οι μάχες εντείνονται, ο αριθμός των εκκενώσεων αναμένεται να αυξηθεί.
Στη Βηρυτό και όχι μόνο, τα σχολεία μετατράπηκαν γρήγορα για να υποδέχονται τους νεοεκτοπισμένους, καθώς εθελοντές προσπαθούσαν να μαζέψουν νερό, φάρμακα και στρώματα. Στην παραλιακή πόλη της Σιδώνας, άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο έτρεχαν σε σχολεία που δεν είχαν ακόμη στρώματα για ύπνο. Πολλοί περίμεναν στα πεζοδρόμια έξω.
“Ανθρώπινες ασπίδες”
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέστησε σήμερα στους Λιβανέζους πολίτες «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». «Σας παρακαλώ, απομακρυνθείτε από τον κίνδυνο τώρα. Όταν τελειώσει η επιχείρησή μας, θα μπορέσετε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας» είπε στα αγγλικά, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του που μεταδόθηκε αφού ανακοινώθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε «περίπου 800 στόχους» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με εσάς, είναι με τη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου.
«Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι αναπτύσσει πυραύλους στα σπίτια των πολιτών του Λιβάνου, «χρησιμοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα». «Κάθε πολίτης που ζει κοντά σε όπλα της Χεζμπολάχ θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το σπίτι του για τη δική του ασφάλεια», έγραψε στο Χ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε οι κάτοικοι του βορρά να μπορέσουν να επιστρέψουν με κάθε ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί πυρά εναντίον κατοίκων της, πόλεών της», τόνισε χτες ο Νετανιάχου. «Καταφέραμε στη Χεζμπολάχ σειρά πληγμάτων που δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ», πρόσθεσε, προφανώς αναφερόμενος υπαινικτικά —για πρώτη φορά— στις εκρήξεις παγιδευμένων βομβητών και γουόκι-τόκι την περασμένη εβδομάδα, που αποδόθηκαν στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, και στον αεροπορικό βομβαρδισμό της Παρασκευής που αποκεφάλισε μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του λιβανικού κινήματος.
«Θα πλήξουμε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ», προειδοποίησε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, στέλνοντας «μήνυμα στη Χεζμπολά, στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα». «Αν η Χεζμπολάχ δεν το κατάλαβε, θα δεχτεί κι άλλο χτύπημα, μετά και άλλο» και ούτε καθεξής, «μέχρι να καταλάβει», πρόσθεσε.
Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν προηγουμένως το πρωί της Δευτέρας πως εξαπέλυσαν εκτενείς βομβαρδισμούς θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσουν τότε επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Ένα ισραηλινό πλήγμα νωρίς σήμερα το βράδυ στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της λιβανέζικης οργάνωσης, δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο Reuters. Δεν είναι γνωστή η κατάσταση του Καράκι. Μια πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή έγινε με ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Η απάντηση της Χεζμπολάχ
Κάτοικοι της Χάιφα – της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας – έσπευσαν απόψε στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). «Ήχησαν σειρήνες στην πόλη Χάιφα και στα περίχωρά της, στο βόρειο Ισραήλ», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), οι οποίες εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων που φέρονται να συνδέονται με την Χεζμπολάχ.
Με επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχος απάντησε προηγουμένως η Χεζμπολάχ που ανακοίνωσε πως το απόγευμα της Δευτέρας (23/09/2024) εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο. Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, η Χεζμπολάχ τόνισε ότι στόχευσε «βασικές αποθήκες» του ισραηλινού στρατού για τη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας, και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».
Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε νοτιότερες τοποθεσίες από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.Σειρήνες ήχησαν επίσης σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν», με τον Ιρανό πρόεδρο να επιμένει ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής. «Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο.
Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν από την Νέα Υόρκη σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου ξεκινούν αύριο Τρίτη (ώρα ΗΠΑ) οι ομιλίες αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Το οπλοστάσιο της οργάνωσης
Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο κλιμακώνεται, ο Delano D’Souza του FRANCE 24 αναφέρθηκε στο τεράστιο απόθεμα όπλων που πιστεύεται ότι κατέχει η μαχητική ομάδα. Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι διαθέτει έως και 200.000 ρουκέτες και πυραύλους, ενώ σύμφωνα με τον αρχηγό της η ομάδα έχει 100.000 μαχητές, αλλά ανεξάρτητες εκτιμήσεις κάνουν αυτόν τον αριθμό κοντά στις 50.000.
Διεθνείς αναλυτές βλέπουν μεγάλη κλιμάκωση από τους Ισραηλινούς και φαίνεται ότι το Τελ Αβίβ εκτιμά ότι η οργάνωση είναι σε αποδυναμωμένη θέση, επομένως είναι μια ευκαιρία να την πλήξουν καίρια και να την οδηγήσουν σε υποχώρηση από τους λόφους και τις πόλεις εκατέρωθεν των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Ανησυχία ΟΗΕ, Αιγύπτου-Γερμανίας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε χθες ανήσυχος για τον κίνδυνο ο Λίβανος να μετατραπεί σε δεύτερη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, που διανύει την 353η ημέρα του κι είχε έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος εξέφρασε φόβο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών του Ισραήλ και της Χεζμπολά θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» της για την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή της. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ και πρόσθεσε ότι αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης». Ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε ακόμη ότι στόχος θα πρέπει να είναι η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από την «Γαλάζια Γραμμή» στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ.
Με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση, οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, «παρότρυναν» προχθές Σάββατο τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο. «Κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να αποφύγουμε το να ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος», είπε χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο κάλεσαν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός. «Η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος άμεσα επικείμενης καταστροφής», τόνισε η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ.
Οι όμηροι στην Γάζα
Την ίδια ώρα περίπου 50 από τους 97 ομήρους οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023 είναι ακόμη ζωντανοί, φέρεται να δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Ισραήλ. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και αυτών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων στο νότιο Ισραήλ, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας, που συμφωνήθηκε και εφαρμόστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα άφησαν ελεύθερους 105 ομήρους, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης. Έκτοτε, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για νέα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων έχουν αποδειχθεί άκαρπες. Λιγότεροι από δέκα όμηροι έχουν απελευθερωθεί σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, αρκετοί άλλοι έχουν ανασυρθεί νεκροί.
slpress.gr