,
Κοινό τόπο στο καθεστώς «φιλοξενίας» της μονάδας της Elpedison στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη, έχουν βρει σύμφωνα με πληροφορίες ο ελληνικός ενεργειακός Όμιλος με την Edison. Το καθεστώς αυτό ήταν ένα από τα θέματα που έπρεπε να διευθετήσουν οι δύο πλευρές, πριν από την έναρξη της διαδικασίας με την οποία μία από τις δύο εταιρείες θα αποκτήσει το 100% της Elpedison.
Ο λόγος είναι πως η μονάδα ισχύος 400 Μεγαβάτ είναι εγκατεστημένη σε εκτάσεις του διυλιστηρίου, από τις οποίες επίσης διέρχονται τόσο ο αγωγός σύνδεσής της με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ (για την τροφοδοσία με αέριο), όσο και οι γραμμές μεταφοράς για τη σύνδεσή της με το ΕΣΜΗΕ (και επομένως για την έγχυση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας). Επομένως, θα έπρεπε να διασφαλιστεί πως οι όροι αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου δεν πρόκειται να μεταβληθούν στο μέλλον, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.
Η διασφάλιση θα επιτευχθεί κατ΄ αρχάς με τη σύναψη σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης του «γηπέδου» της μονάδας, ανάμεσα στη Helleniq Energy και την Elpedison. Επίσης, Helleniq Energy και Elpedison θα συνάψουν σύμβαση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα διέλευσης από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του αγωγού τροφοδοσίας με αέριο και των γραμμών μεταφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, Edison και Helleniq Energy έχουν συμφωνήσει στο τι θα προβλέπουν οι δύο συμβάσεις, οι οποίες εκτός απροόπτου θα υπογραφούν την επόμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσης να «πέσουν υπογραφές» και στα κείμενα που αφορούν τη διαδικασία προσφορών – αντιπροσφορών (process letter, Head of terms), για τη διεκδίκηση από κάθε μέτοχο του 50% που κατέχει ο εταίρος του στην Elpedison.
Η επισημοποίηση των παραπάνω συμφωνιών θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του μπινταρίσματος. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως η έναρξη θα γίνει μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Πρώτη θα υποβάλει προσφορά η Helleniq Energy – καθώς ήταν εκείνη που έθεσε θέμα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της Elpedison, εξαγοράζοντας το 50% της Edison.
Ο ιταλικός Όμιλος θα πρέπει είτε να αποδεχτεί την προσφορά, είτε να προχωρήσει σε αντιπροσφορά – στην οποία θα πρέπει να «τοποθετηθεί» με τη σειρά της η Helleniq Energy. Έτσι, προβλέπονται διαδοχικοί κύκλοι προσφορών – αντιπροσφορών, έως ότου επικρατήσει κάποιος από τους δύο Ομίλους.
Και οι δύο μέτοχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι διεκδικούν τον πλήρη έλεγχο της Elpedison. Στο περιθώριο της πρόσφατης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy, ο CEΟ Ανδρέας Σιάμισιης είχε σημειώσει πως μέσα στο 2024 θα ξεκαθαρίσει το «τοπίο» για την Elpedison (όσο και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας). Υπογράμμισε πως η Helleniq Energy έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, που ανήκουν πλήρως στον Όμιλο, ενώ η συμμετοχή του μόνο με 50% στην Elpedison εμποδίζει την περαιτέρω καθετοποίηση στην ηλεκτροπαραγωγή.
Από την άλλη πλευρά, όπως έχει το energypress, η Edison εκτιμά ότι η Elpedison χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις για να σταθεί με αξιώσεις στον ανταγωνισμό. Είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μερίδιο του σημερινού της εταίρου, να παραμείνει στην ελληνική αγορά και να προβεί σε επενδύσεις. Η Ελλάδα παραμένει στο πεδίο της δράσης της και για το λόγο αυτό θα διεκδικήσει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr