Ενημερώνοντας το σώμα για την απώλειά της, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε στέλεχος του ΠΑΚ και από τα κορυφαία στελέχη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, «το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ», ενώ έδειξε το ενδιαφέρον της και για την τελευταία εκλογική διαδικασία στο κόμμα της.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα συλλυπητήριά της για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρένα Δούρου. «Το μόνο που εύχομαι στη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣΟΚ είναι να βρουν νέες γυναίκες, που θα πάρουν τη σκυτάλη από την αείμνηστη Βάσω Παπανδρέου» και θα ακολουθήσουν τους αγώνες της για την ισότητα των δύο φύλων, τόνισε η κ. Δούρου.
Ο παριστάμενος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Βασίλης Οικονόμου είπε ότι η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε μία πολιτικός που κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της Ελλάδας, εκφράζοντας κι αυτός με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του.
Τον αγώνα της Βάσως Παπανδρέου για την ύπαρξη των γυναικών στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο εξήρε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.
Τέλος, τα συλλυπητήρια του κόμματος προς το ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της Βάσως Παπανδρέου εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και ως επίτροπος της ΕΟΚ».
Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών.
Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που την διέκρινε.
Από τις κυβερνητικές θέσεις που ανέλαβε συνέβαλε στην ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας, κατοχυρώνοντας νομοθετικά, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.
Θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστάτευσε με αποφάσεις της τη μητρότητα, εμπέδωσε την ισότητα των δύο φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), από το 1989 έως το 1993, προωθώντας την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη.
Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».