Οι πληροφορίες περιέχονται στο πλαίσιο της έκθεσης «Κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2023», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τις ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα.
Με θεαματική μείωση του κόστους σε περίπου τέσσερα αμερικανικά σεντς ανά κιλοβατώρα μέσα σε μόλις ένα έτος, το παγκόσμιο κόστος της ηλιακής ενέργειας το 2023 ήταν 56% χαμηλότερο από τις επιλογές των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας.
Συνολικά, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως από το 2000 έχει εξοικονομήσει έως και 409 δισ. δολάρια σε κόστος καυσίμων στον τομέα της ενέργειας.
Ο Γενικός Διευθυντής του IRENA Francesco La Camera δήλωσε: «Η ηλιακή ενέργεια είναι μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας: «Η ανανεώσιμη ενέργεια παραμένει ανταγωνιστική ως προς το κόστος έναντι των ορυκτών καυσίμων.
«Ο ενάρετος κύκλος των μακροπρόθεσμων πολιτικών στήριξης έχει επιταχύνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αντάλλαγμα, η ανάπτυξη οδήγησε σε τεχνολογικές βελτιώσεις και μειώσεις του κόστους.
«Οι τιμές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελούν πλέον δικαιολογία, το αντίθετο μάλιστα.
«Η αύξηση ρεκόρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χαμηλό κόστος αποτελούν βασικό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά η φιλοδοξία και να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, όπως έχει διαμορφωθεί από τον IRENA και έχει οριστεί από τη συναίνεση των ΗΑΕ στην COP28»
Ο La Camera πρόσθεσε: «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνοντας στις χώρες μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά θα έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους στην παγκόσμια αγορά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στα χέρια τους μια άμεση λύση για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να περιορίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές ζημιές από την εντατική χρήση ενέργειας με άνθρακα, να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αξιοποιήσουν τα οφέλη της ενεργειακής ασφάλειας».
Το 2023, το παγκόσμιο σταθμισμένο μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν τεθεί σε λειτουργία στις περισσότερες τεχνολογίες μειώθηκε, για τα φωτοβολταϊκά κατά 12%, για τα χερσαία αιολικά κατά 3%, για τα υπεράκτια αιολικά κατά 7%, για τη συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια κατά 4% και για την υδροηλεκτρική ενέργεια κατά 7%.
Στις οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται και απαιτείται νέα δυναμικότητα, τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με χαμηλότερο κόστος από τα αντίστοιχα έργα που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τη χώρα και την περιοχή τους θα μειώσουν σημαντικά το κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
Το 2023, η Ασία κατέγραψε την υψηλότερη σωρευτική εξοικονόμηση κατά την περίοδο 2000-2010, η οποία εκτιμάται σε 212 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 88 δισ. δολάρια και τη Νότια Αμερική με 53 δισ. δολάρια.