,
Οι τιμές των καυσίμων κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι παρά την αναμενόμενη αύξηση τις επόμενες ημέρες λόγω των ανοδικών πιέσεων στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Ακόμη και εάν το Brent φλερτάρει με τα 80 δολάρια λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, η διεθνής αγορά ότι είναι απίθανο να δούμε ένα ράλι βραχυπρόθεσμα καθώς μια αδύναμη ζήτηση και οι προοπτικές αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις.
Στην Ελλάδα, οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αν και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ αναμένεται σημαντική αύξηση τόσο για τη βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο κίνησης. Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,773 ευρώ το λίτρο από 1,898 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και του πετρελαίου κίνησης στα 1,543 από 1,806. Η αναμενόμενη αύξηση στις τιμές της χονδρικής δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές στην αντλία για την ώρα αλλά λόγω της μεταβλητότητας δυνάμεων που λειτουργούν στην αγορά, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των τιμών είναι επισφαλής.
Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου
Σε όλο τον κόσμο καταναλωτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρακολουθούν την τιμή του πετρελαίου. Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο εξαπλώνεται. Οι προοπτικές ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου κρέμονται από μια κλωστή και εάν αυτό συμβεί θα αφορά σε μια περιοχή που παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού. Όπως είναι γνωστό, λίγα εμπορεύματα επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία όσο το πετρελαίου.
Το αργό κατέγραψε την Παρασκευή τη δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να απαντήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 10% μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής από τότε που το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συνεδρίασε την Πέμπτη για να συζητήσει την απάντηση της χώρας στην επίθεση του Ιράν. Η αγορά ανησυχεί
ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, προκαλώντας πιθανώς έναν κύκλο κλιμάκωσης που προκαλεί σημαντική διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν έχει αποθαρρύνει το Ισραήλ να στοχεύσει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν. Τα αραβικά κράτη του Κόλπου φέρονται επίσης να ασκούν πιέσεις στον Λευκό Οίκο για να πιέσουν το Ισραήλ να απόσχει να χτυπήσει τις ιρανικές ενεργειακές υποδομές.
Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ η αγορά έχει επίσης στραμμένο το βλέμμα στα δημοσιονομικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης της Κίνας. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα για να υποχωρήσουν μόνο κατά 5% λίγο αργότερα.
Το αρχικό ράλι «προκλήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από (δικαιολογημένο) ασφάλιστρο κινδύνου», επεσήμανε ο Tom Skingsley της JPMorgan, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες – αλλά η «τοποθέτηση» των επενδυτών ήταν επίσης σημαντικός παράγοντας, πρόσθεσε.
Με τον ΟΠΕΚ να είναι έτοιμος να αυξήσει τις προμήθειες τον Δεκέμβριο και την παγκόσμια ζήτηση να δείχνει αδύναμη, οι τιμές του Brent υποχώρησαν από τα 90 δολάρια το βαρέλι στα μέσα Απριλίου σε λίγο κάτω από τα 70 δολάρια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Αυτή η αστάθεια στην αγορά είναι ενδεικτική ότι ακόμη και ένας ενισχυμένος γεωπολιτικός κίνδυνος ίσως να μην έχει πλέον την δύναμη να εκτοξεύσει (τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα) τις τιμές του πετρελαίου.
(Αναδημοσίευση από το insider.gr)
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr