Η κατάσταση στη Γερμανία περιπλέκεται από την πολιτική αβεβαιότητα, καθώς και τις οικονομικές πιέσεις.
Η Initiative Energien Speichern (INES), το γερμανικό λόμπι που ελέγχει το 90% των γερμανικών υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου και υδρογόνου και το 25% σε ευρωπαϊκή κλίμακα, δημοσίευσε τη διμηνιαία έκθεσή του σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γερμανικές αποθήκες βρίσκονται στο λίγο πάνω από το 31% επί του παρόντος, ενώ την ίδια εποχή πέρσι ξεπερνούσαν το 65%. Η εικόνα αυτή δεν καταγράφεται μόνο στη Γερμανία, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να εξηγούν πως τα φετινά αποθέματα εξαντλούνται πολύ ταχύτερα από προηγούμενες χρονιές.
Τα επίπεδα των γερμανικών αποθεμάτων φυσικού αερίου. Πηγή: INES.
Προς το παρόν η Γερμανία βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τα δεσμευτικά της όρια, τα οποία είναι στο 30% για τον Φεβρουάριο, ωστόσο πρέπει να φτάσει το 95% μέχρι τον Νοέμβριο. Η αποστολή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής εξαιτίας των σημαντικών διακυμάνσεων που παρατηρούνται στα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης. Χαρακτηριστικά, τα συμβόλαια για παράδοση το καλοκαίρι— μία εποχή με παραδοσιακά χαμηλή ζήτηση— είχαν πολύ υψηλότερες τιμές από τα συμβόλαια για παράδοση το φθινόπωρο— δηλαδή την περίοδο αιχμής.
Οι στρεβλώσεις αυτές οφείλονται στις εκτιμήσεις των αγορών ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αναγκαστούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να γεμίσουν τα αποθέματά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί παράγοντες των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη ζητούν ουσιώδεις αλλαγές στο ζήτημα των αποθεμάτων. Κάποιοι άλλοι πιέζουν και για πώληση των υφιστάμενων αποθεμάτων εφόσον οι τιμές του καυσίμου είναι τόσο υψηλές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει ένα δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με ορισμένους να πιστεύουν πως η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρέχει επιδοτήσεις για το γέμισμα των εθνικών αποθεμάτων.