,
Όπως ήταν αναμενόμενο οι συντηρητικοί της Γερμανίας κέρδισαν τις εθνικές εκλογές της Κυριακής, με τον Φρίντριχ Μερτς να είναι το φαβορί για επόμενος καγκελάριος.
Χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο, Ο Μερτς θα πρέπει να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή τόσο για τη Γερμανία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Το πιο αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η συνεργασία του συντηρητικού μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) του Μερτς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σε έναν αρκετά ευάλωτο «μεγάλο συνασπισμό».
Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι βέβαιο ότι θα είναι δύσκολες μετά από μια εκστρατεία που αποκάλυψε έντονους διαχωρισμούς σχετικά με τη μετανάστευση, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του ακροδεξιού AfD .
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και ενέργεια είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ανατρεπτικός παράγοντας το AfD
Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό ψήφων του από τις τελευταίες εκλογές του 2021 και θα είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Bundestag.
Είναι αναμφίβολα ο παράγοντας ανατροπής στη γερμανική πολιτική, που περιπλέκει τον σχηματισμό συνασπισμού δεδομένου ότι κανένα από τα άλλα κόμματα δεν θα συνεργαστεί μαζί του.
Ο Φρίντριχ Μερτς είπε στη βάση του κόμματός του στο Βερολίνο ότι «δεν θα είναι εύκολο» να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά ότι ήταν αποφασισμένος να ολοκληρώσει γρήγορα έναν συνασπισμό.
Οι θέσεις των κομμάτων
Η στάση του AfD για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα κόμματα, αλλά το CDU/CSU, το SPD και οι Πράσινοι έχουν κάποιο κοινό έδαφος. Όλοι αναγνωρίζουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και επιδιώκουν να τηρήσουν τις εντολές μείωσης των εκπομπών, και όλοι σχεδιάζουν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS).
Τα μανιφέστα των τριών μερών ομιλούν για την ανάγκη μείωσης των τιμών της ενέργειας – που ευρέως θεωρείται βασικός παράγοντας για την κάμψη της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής – με ταυτόχρονη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές μεταφοράς και δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία του κλίματος. Αλλά τα μέρη αποκλίνουν ως προς τον καλύτερο τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων.
Η ενεργοβόρος βιομηχανία
Πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες στη Γερμανία έχουν παλέψει με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Και τα τρία μέρη λένε ότι θα μειώσουν τις τιμές της ενέργειας προσαρμόζοντας φόρους και επιδοτήσεις και αυξάνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέρη στοχεύουν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα τέλη δικτύου και τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ και το SPD και οι Πράσινοι σχεδιάζουν να ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποζημιώσει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για υψηλές τιμές ενέργειας.
Και οι τρεις συμφωνούν ότι η περαιτέρω επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, αλλά, σε αντίθεση με το SPD και τους Πράσινους, το CDU/CSU δεν είναι πρόθυμο να κλείσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μέχρι να αντικατασταθούν και θέλει να αξιολογήσει εάν είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό να ενεργοποιηθούν εκ νέου πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Το AfD θέλει να επεκτείνει την παραγωγή άνθρακα και πυρηνικής παραγωγής και να σταματήσει την επέκταση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.
Οι στόχοι του φυσικού αερίου
Το CDU/CSU, το SPD και οι Πράσινοι υποστηρίζουν την αντικατάσταση του ορυκτού αερίου με υδρογόνο στην παραγωγή και την κατασκευή ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον. Το πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό είναι στον αέρα. Οι βιομηχανικοί όμιλοι ανέφεραν το υψηλό κόστος του υδρογόνου και το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο ως εμπόδια για την επέκτασή του, ζητώντας την απλούστευση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για το υδρογόνο, τη συνέχιση των επιδοτήσεων για την εγχώρια παραγωγή και περισσότερα κίνητρα των καταναλωτών για υποκατάσταση του φυσικού αερίου.
Αλλά το CDU/CSU θέλει επίσης να αντιστρέψει την απαγόρευση των λεβήτων αερίου που εισήγαγε η απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία όριζε στα νέα κτίρια να εγκαταστήσουν συστήματα θέρμανσης με χρήση τουλάχιστον 65% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2024. Αντίθετα, προτείνει την επιδότηση λύσεων θέρμανσης χαμηλών εκπομπών — ανεξάρτητα από την τεχνολογία στην οποία βασίζονται.
Εάν εφαρμοστεί, αυτό θα μπορούσε να ελέγξει τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για κατοικίες, αν και η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι πιθανό να γίνει λιγότερο ελκυστική μετά την ένταξη των τομέων θέρμανσης και οδοποιίας στο EU ETS από το 2027, ωθώντας το κόστος φυσικού αερίου προς τα πάνω.
Με αστερίσκους η τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού
Το CDU/CSU έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να συνεχίσει να τηρεί τις συμφωνίες του Παρισιού και της ΕΕ για το κλίμα, αλλά λέει ότι αυτό εξαρτάται από την «ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας» και τα «κοινωνικά όρια φορτίου». Το AfD όχι μόνο επιδιώκει να τερματίσει εντελώς την τιμή των εκπομπών CO2, αλλά θέλει επίσης να ακυρώσει τις εντολές μείωσης των εκπομπών της ΕΕ στο σύνολό τους.
Κρίσιμο είναι ότι κανένας από τους πιθανούς εταίρους του συνασπισμού δεν σχεδιάζει να αντιστρέψει την πορεία του για το ρωσικό φυσικό αέριο — σε αντίθεση με το AfD, το οποίο ζητά την άρση όλων των κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ. Το AfD σκοπεύει επίσης να ανοίξει εκ νέου τον άθικτο σωλήνα Β του αγωγού Nord Stream 2 για να ξαναρχίσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να επισκευάσει και να ανοίξει ξανά τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 που υπέστησαν ζημιές τον Σεπτέμβριο του 2022.
Vorsprung durch technik;
Στο ζήτημα του μέλλοντος της κινητικότητας στη Γερμανία, υπάρχει σημαντική διαφωνία μεταξύ των κομμάτων που ενδέχεται να βρεθούν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Ενώ το SPD και το κόμμα των Πρασίνων πιστεύουν ότι η ηλεκτροκίνηση θα είναι πιο σημαντική και θέλουν να διατηρήσουν την απαγόρευση ταξινόμησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (Ice) από το 2035, το CDU και το AfD υποστηρίζουν το «άνοιγμα της τεχνολογίας» και θέλουν να ανατρέψουν αυτές τις συμφωνίες.
Το SPD λέει ότι θέλει η Γερμανία να παραμείνει ηγέτης στην κατασκευή αυτοκινήτων, αλλά με έμφαση στα ηλεκτρικά οχήματα (EVs). Προκειμένου να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στη Γερμανία, προτείνει φορολογικές περικοπές για εγχώριες κατασκευαστικές μονάδες.
Αυτό μπορεί να είναι ένα μάθημα που αντλήθηκε από τις ακούσιες συνέπειες της γενικής επιδότησης για αγορές ηλεκτρικών οχημάτων που καταργήθηκε σταδιακά στα τέλη του 2023 — αυτό ήταν εξίσου επωφελές για τους ξένους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων με τους εγχώριους. Το κόμμα των Πρασίνων υποστηρίζει τις ίδιες φορολογικές περικοπές, υπό την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο κατασκευάζεται κυρίως στην Ευρώπη.
Το SPD και το κόμμα των Πρασίνων πιστεύουν επίσης ότι τα ηλεκτρονικά καύσιμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως στην αεροπορία ή τη ναυτιλία, παρά στο δρόμο. Στοχεύουν στη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου ευρωπαϊκού αεροπορικού τομέα μέσω κανόνων για την πρόληψη της «διαρροής άνθρακα», με τους Πράσινους να στοχεύουν ακόμη και να καταστήσουν περιττές τις εσωτερικές πτήσεις.
Οι αποφάσεις στην αγορά
Οι Συντηρητικοί και το AfD υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση — πιστεύουν ότι η αγορά πρέπει να αποφασίσει ποιος τρόπος κινητικότητας θα επικρατήσει. Με βάση αυτήν την πεποίθηση, ο κύριος στόχος τους είναι να αντιστρέψουν την πολιτική της ΕΕ για την απαγόρευση των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων Ice από το 2035. Αντίθετα, το CDU και το AfD στοχεύουν να κάνουν τα αυτοκίνητα Ice — πιθανώς με ηλεκτρονικά καύσιμα — μια οικονομικά ανταγωνιστική εναλλακτική λύση στα EV. Δεν πιστεύουν ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να επηρεάζει τις αγορές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για το AfD, αυτό επεκτείνεται στη μη χρήση δημόσιων πόρων για τη χρηματοδότηση της υποδομής φόρτισης οχημάτων. Τα δύο μέρη συμφωνούν επίσης ότι τα όρια εκπομπών του στόλου της ΕΕ, ή τουλάχιστον οι σχετικές κυρώσεις, θα πρέπει να καταργηθούν για να αποφευχθεί η υποβολή πρόσθετης πίεσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr