Τη Noval Property εκπροσώπησαν ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και ο κ. Γιώργος Καραπαναγιώτης, Chief Risk and Compliance Officer.
Ο κ. Καπετανάκος συμμετείχε στο εναρκτήριο πάνελ του συνεδρίου με τίτλο: “REIC stocks: unveiling the hidden profits in Real Estate”, το οποίο ξεκίνησε με την τοποθέτηση της Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλικής Λαζαράκου, ενώ έπειτα ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των CEO ελληνικών Α.Ε.Ε.Α.Π.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Καπετανάκος, ανέφερε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή μιας Α.Ε.Ε.Α.Π. (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) στο Χρηματιστήριο, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «Αποκτάς ορατότητα ως επενδυτικός προορισμός, καλύτερη φήμη για τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές, ενώ γίνεσαι περισσότερο γνωστός, όχι μόνο για το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων σου, αλλά και για τις οικονομικές επιδόσεις σου. Ως μια εισηγμένη εταιρεία, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια λόγω των εποπτικών αρχών και επομένως σου προσφέρεται ένα καλύτερο βήμα αξιοπιστίας προς το επενδυτικό κοινό, καθώς και η δυνατότητα να αντλήσεις πρόσθετα κεφάλαια». Ο κ. Καπετανάκος υπογράμμισε ότι η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων και περίπου 5.000 Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, προσθέτοντας ότι η σημαντικότερη πρόκληση είναι πλέον η μεγέθυνση της εταιρείας, ώστε να καταστεί περισσότερο ελκυστική, ειδικά για ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε εταιρείες μεγάλου μεγέθους.
Ο κ. Καραπαναγιώτης, στη συμμετοχή του στο πάνελ με τίτλο: “Green building and resilient cities” αναφέρθηκε στο πρώιμο στάδιο που βρίσκεται η χώρα μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω των διαδοχικών κρίσεων των προηγούμενων ετών, αλλά και στην ανάγκη να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Σημείωσε χαρακτηριστικά «Σε ολόκληρη την Ευρώπη ενσωματώνουν το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων -Internet of Things – ΙοΤ» στα κτήρια. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε και εμείς τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει η τεχνολογία. Κρίσιμες λειτουργίες ενός κτηρίου διασυνδέονται με το Σύστημα Διαχείρισης Κτηρίου (BMS _ Building Management System) μέσω του ΙοΤ και σε πραγματικό χρόνο, ο διαχειριστής του έχει εικόνα για την ενεργειακή συμπεριφορά των κρίσιμων συστημάτων λειτουργίας του». Παράλληλα, ανέφερε τα κυριότερα εμπόδια που καλούνται να διαχειριστούν οι εταιρείες real estate, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος ενός βιοκλιματικού έξυπνου και ενεργειακά αποδοτικού κτηρίου, τις απαρχαιωμένες και όχι καλά συντηρημένες υποδομές, το νομοθετικό και κανονιστικό κενό καθώς και την ανάγκη εκπαίδευσης των ανθρώπων, προσθέτοντας ότι «έχουμε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Όσο έξυπνες και αν είναι οι μηχανές, ο άνθρωπος είναι εκείνος ο οποίος θα φτιάξει τον αλγόριθμο, προκειμένου να λειτουργήσουν».