Οι κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο COP29, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 11 έως και τις 22 Νοεμβρίου, καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για το κλίμα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να υποστηριχθεί η μετάβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε βιώσιμα οικονομικά μοντέλα.
Η χρηματοδότηση αυτή πρέπει να εστιάζει στην υποστήριξη των εργαζομένων και να διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν η χρηματοδότηση για το κλίμα να περιλαμβάνει:
• Ολοκληρωμένη χρηματοδότηση για τη δημιουργία αξιοπρεπών, ποιοτικών θέσεων εργασίας στους τομείς μείωσης των εκπομπών μέσω επενδύσεων σε ανάπτυξη εργατικού δυναμικού, κατάρτισης, θέσεων μαθητείας και ανακατανομής του εργατικού δυναμικού.
• Οικονομική στήριξη για τους εργαζόμενους σε τομείς υψηλών εκπομπών που θα χρειαστεί να μεταβούν σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
• Μέτρα προσαρμογής και ανθεκτικότητας, όπως εξασφάλιση ασφαλών και υγιών συνθηκών εργασίας.
• Αποζημίωση για απώλειες εισοδήματος και απασχόλησης που προκύπτουν από την κλιματική μετάβαση.
• Χρηματοδότηση για κοινωνική προστασία και προώθηση του κοινωνικού διαλόγου με τα συνδικάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταβατικής διαδικασίας.
Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον του πλανήτη και των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ στηρίζει τα αιτήματα των συνδικάτων παγκοσμίως για την εξασφάλιση επαρκούς και δίκαιης χρηματοδότησης της κλιματικής μετάβασης. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης που θα προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Καλούμε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τις αναγκαίες δράσεις, με στόχο έναν πιο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο κόσμο για όλους.