πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας, παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων.
Να σημειωθεί πως η υπόγεια αποθήκη σε εξαντλημένο κοίτασμα στην περιοχή του Πρίνου, ανοιχτά του θαλάσσιου κόλπου της Καβάλας, αποτελεί το πρώτο αδειοδοτημένο έργο αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ανοίγοντας την ενημερωτική συνάντηση ευχαρίστησε την Energean για την πρόθεσή της να ενημερώσει την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Καβάλας για το νέο της εγχείρημα, το CCS (Carbon dioxide Capture System – CCS).
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια αυτή», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, «καθώς είναι πρώτον καινοτόμα, με την έννοια ότι δεν έχει προηγούμενο εφαρμογής της ίδιας μεθόδου τουλάχιστον στην χώρα μας και επίσης, η σύλληψη της ιδέας αυτής έρχεται να δώσει μία απάντηση σε αυτό που ορίζουμε, παγκόσμια ως “φαινόμενο του θερμοκηπίου” και ως κλιματική αλλαγή. Μία έμπρακτη απάντηση, η οποία εάν εφαρμοσθεί με επιτυχία, ίσως μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας αλλά και για τα παιδιά μας».
«Η φιλοπεριβαλλοντική διάσταση αυτής της επιχειρηματικής προσπάθειας αλλά και η υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτή αποτελούν δύο εγγυήσεις, οι οποίες σηματοδοτούν, ίσως, μία εξαιρετική προοπτική», επισήμανε ο κ. Τοψίδης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης στις επενδύσεις που υλοποιεί η Energean και ο όμιλός της στην ευρύτερη περιοχή του θαλάσσιου κόλπου της Καβάλας υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Για εμάς, όμως, είναι προτεραιότητα», τόνισε με έμφαση, «να μην σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας παράλληλα με τη νέα δραστηριότητα. Δεν χρειάζεται να επαναδιατυπώσω πως εάν η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβάνεται εξαιτίας των κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας. Απαράγραπτη επισήμανσή μας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος είναι και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των ανθρώπων που εργάζονται και της παραγωγικής διαδικασίας. Και στους δύο αυτούς τομείς, η επιχείρηση και οι άνθρωποί της έχουν πάρει “άριστα” όλες αυτές τις δεκαετίες».
Τι διασφαλίζει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Στη συνέχεια, η Σοφία Σταματάκη, τ. καθηγήτρια της σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. παρουσίασε εκτενώς τον τρόπο λειτουργίας του έργου αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και αναφέρθηκε στα περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.
Από την πλευρά του, ο Κωστής Νικολόπουλος, επικεφαλής του ομίλου LDK στους τομείς Περιβάλλοντος και Υδάτων, παρουσίασε τις παραμέτρους και το σύνολο των προβλέψεων και των μέτρων που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του έργου, που περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της πληρότητας του σχετικού φακέλου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης, που διήρκεσε τρεις ώρες, οι εισηγητές καθώς και τα αρμόδια στελέχη του ομίλου Energean απάντησαν σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν από τους τοπικούς φορείς και τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πέραν των εισηγητών, από τον όμιλο Energean παρέστησαν ο Βασίλης Τσέτογλου διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean και διευθυντής του συγκροτήματος του Πρίνου, η Πασχαλιά Κιομουρτζή, επικεφαλής του τμήματος Υπεδάφους του Πρίνου, ο Ευστάθιος Σκαρβελάς, διευθυντής Εκτέλεσης Γεωτρήσεων, ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής του Νομικού Τμήματος για την Ελλάδα και η Αρτέμης Μπαρμπούνη, διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων για την Ελλάδα. ΑΠΕ ΜΠΕ