To Πεκίνο μίλησε στις αγορές και ξαφνικά οι επενδυτές άρχισαν να εμπιστεύονται την Κίνα.
Κινεζικός ούριος άνεμος φύσηξε πάνω από τις διεθνείς αγορές, πυροδοτώντας ράλι στις μετοχές και στις τιμές βασικών μετάλλων, σε μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη δυναμική και την κυριαρχία που φαίνεται να έχει ο ασιατικός δράκος. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η κεκτημένη ταχύτητα θα διατηρηθεί.
Τα «μπαζούκας» που επιστράτευσε το Πεκίνο σκόρπισαν μεγάλη ευφορία στους διεθνείς επενδυτές, όταν το Πολιτικό Γραφείο της Κίνας με επικεφαλής τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σε μία απρογραμμάτιστη συνεδρίαση, ανακοίνωσε με πρωτόγνωρο λεπτομερή και σαφή τρόπο σειρά από νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
Τα κινεζικά blue chips έκαναν άλμα 4,5%, ανεβάζοντας τα κέρδη της εβδομάδας κοντά στο 16%, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2008. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 3,6% στη συνεδρίαση και 13% στην εβδομάδα, στην καλύτερη επίδοση από το 1998. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 τερμάτισε με νέο ρεκόρ, ενώ ιστορικό υψηλό άγγιξε ενδοσυνεδριακά ο διεθνής χρηματιστηριακός δείκτης MSCI και ο Dow Jones με το άνοιγμα της Wall Street.
Κέρδη… πολυτελείας
Οι εταιρείες πολυτελών ειδών, μεταξύ των οποίων Hermes, Richemont και LVMH, ενισχύθηκαν όλες άνω του 15%, δεδομένου ότι οι Κινέζοι αγοραστές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις τύχες του συγκεκριμένου κλάδου.
Υπάρχει περαιτέρω δυναμική, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τις ειδικές λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες γύρω από τα μέτρα στήριξης, αναφέρει ο Κίραν Γκάνες, στρατηγικός αναλυτής της UBS Global Wealth Management. Εάν οι νέες παρεμβάσεις του Πεκίνου έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν είναι απλά μία σταθεροποίηση, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, σημείωσε ο αναλυτής, ο οποίος βλέπει περαιτέρω άνοδο 10% στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Σε ρότα ανόδου και τα εμπορεύματα, με την τιμή σιδηρομεταλλεύματος να επιστρέφει ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 100 δολάρια ο μετρικός τόνος και του χαλκού πάνω από το ορόσημο των 10.000 δολαρίων ο τόνος.
«Ένεση» ρευστότητας
Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της και διοχέτευσε ρευστότητα ύψους 142 δισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης να ανακοινώνονται πριν από την περίοδο διακοπών που αρχίζει στην Κίνα την 1η Οκτωβρίου. Σε αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης προβαίνει το Πεκίνο και στην αγορά ακινήτων, με πηγές να αναφέρουν χθες ότι οι αρχές σε Σαγκάη και Σένζεν σχεδιάζουν να άρουν τους περιορισμούς στις αγορές κατοικιών τις επόμενες εβδομάδες, ακολουθώντας μία σειρά από μικρότερες πόλεις που έκαναν το ίδιο. Στην αρχή της εβδομάδας είχαν ανακοινωθεί μέτρα για μείωση του κόστους δανεισμού σε στεγαστικά δάνεια ύψους άνω των 5 τρισ. δολαρίων. Για να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά μέτρα, η Κίνα σχεδιάζει να εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 284 δισ. δολαρίων φέτος.
Αναλυτής της BNP Paribas σημειώνει ότι οι κινήσεις του Πεκίνου αποπνέουν μία αίσθηση του επείγοντος που εν τέλει αποδεικνύει ότι η κινεζική ηγεσία είναι τα μέγιστα ανήσυχη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Αναλυτές του Reuters προειδοποιούν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να αλλάξουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μιας οικονομίας ύψους 18 τρισ. δολαρίων. Το ειδικό χρέος που σκοπεύει να εκδώσει το Πεκίνο αντιστοιχεί μόλις στο 1,4% του περσινού ΑΕΠ, όχι αρκετό για μία προσέγγιση «ό,τι χρειαστεί» που ευελπιστούσαν οικονομολόγοι και επενδυτές. Συγκριτικά, το 2009 είχε προβεί σε έκδοση χρέους ύψους περίπου 600 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχούσε στο 12% του ΑΕΠ. Άγνωστο παραμένει πόσα από τα μέτρα αυτά θα καταλήξουν στις τσέπες των καταναλωτών, καθώς από το πακέτο μέτρων μόνο 160 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης, σύμφωνα με το Reuters, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί στις τοπικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το χρέος τους.
Διαρθρωτικά ζητήματα
Σύμφωνα με οικονομολόγους, μία πιο ουσιαστική και μακροπρόθεσμη στήριξη δεν θα απαιτούσε μόνο δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αλλά και μία ανακατεύθυνση των κεφαλαίων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι θα χρειαζόταν περί το 1 τρισ. δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων να διοχετεύονται σε συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη τα επόμενα δύο έτη.
Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5%
O Μαρκ Γουίλιαμς της Capital Economics εκτιμά ότι όλο το πακέτο μέτρων θα μπορούσε να ενισχύσει το κινεζικό ΑΕΠ ετησίως κατά 0,4% και να επαναφέρει την ανάπτυξη στο 5%. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία αντιμετωπίζει το χειρότερο αποπληθωριστικό σερί από το 1999, εν μέσω της κρίσης στην αγορά ακινήτων και της κατάρρευσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τα μέτρα στοχεύουν κατεξοχήν στην τόνωση της κατανάλωσης, μία κατεύθυνση που το Πεκίνο προσπαθεί να δώσει εδώ και μία δεκαετία, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη πρόοδο. Οι δαπάνες των κινεζικών νοικοκυριών είναι μικρότερες από το 40% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, περίπου 20% χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ οι επενδύσεις είναι 20% υψηλότερα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται περισσότερο χρέος παρά ανάπτυξη.
(από την εφημερίδα “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”)