Η απαγόρευση θα ισχύει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ρύθμισης και Ελέγχου Αγορών Στρατηγικών Ορυκτών Ουσιών, ARECOMS. «Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στη ρύθμιση της προσφοράς στη διεθνή αγορά, η οποία είναι αντιμέτωπη με υπερβολική παραγωγή», αναφέρει ο πρόεδρος της ARECOMS Πάτρικ Λουαμπέγια στην σχετική ανακοίνωση.
Για να επιβάλει και να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες εξόρυξης θα συμμορφωθούν με την απαγόρευση, η ARECOMS προχώρησε στην έκδοση διατάγματος, το οποίο είδε το Reuters. Το διάταγμα υπεγράφη από τον Λουαμπέγια και συνυπογράφηκε από τον υπουργό Ορυχείων της χώρας, Κιζίτο Πακαμπόμπα.
Η απαγόρευση εξαγωγής κοβαλτίου – βασικό συστατικό στις μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και κινητά τηλέφωνα – ισχύει από τις 22 Φεβρουαρίου και μπορεί είτε να προσαρμοστεί είτε να τερματιστεί μετά από τρεις μήνες, όπως είπε ο πρόεδρος της ARECOMS.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρολυτικού κοβαλτίου Μαρτίου στο χρηματιστήριο ανοξείδωτου χάλυβα Wuxi της Κίνας έφτασε στο ανώτατο όριο στη νυχτερινή συνεδρίαση της Δευτέρας και σημείωσε νέα άνοδο 2,81% στις 02:39 ώρα Γκρήνουιτς την Τρίτη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απότομης πτώσης των τιμών του κοβαλτίου λόγω της τεράστιας αύξησης της προσφοράς και της επιβράδυνσης της ζήτησης.
Ο όμιλος CMOC της Κίνας, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης κοβαλτίου στον κόσμο, υπερδιπλασίασε πέρυσι την παραγωγή του μετάλλου σε περίπου 114.000 μετρικούς τόνους από περίπου 56.000 τόνους, καθώς ενισχύει την παραγωγή χαλκού στα δύο ορυχεία του στο Κονγκό. Οι μετοχές της CMOC, η οποία δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις του Reuters μέσω email, υποχωρούσαν κατά 1,3% στις 02:19 ώρα Γκρήνουιτς την Τρίτη.
Η Eurasian Resources Group, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός κοβαλτίου από το Κονγκό, επίσης δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω email από το Reuters, ενώ η Glencore αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ARECOMS ανέφερε ότι η απαγόρευση ισχύει για όλες τις ποσότητες κοβαλτίου που παράγονται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από μεταλλεία μικρής κλίμακας ή από βιοτεχνική εξόρυξη βιοτεχνών. Εκτός από την εξόρυξη κοβαλτίου, το Κονγκό είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο.