,
Ανησυχητικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία για τα έργα CCS διεθνώς και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με μελέτη του IEEFA, ενδεικτικό είναι ότι ο ΙΕΑ έχει αναθεωρήσει δύο φορές προς τα κάτω την μελλοντική πορεία του CCS, κρατώντας πολύ μικρότερο καλάθι από ό,τι αρχικά. Πλέον ο οργανισμός υπολογίζει ότι το 2050 μόλις το 1,5% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού θα παράγεται από τέτοιες μονάδες.
Παράλληλα, το μπλε υδρογόνο που παράγεται μέσω CCS, αναμένεται να είναι πιο ακριβό από το πράσινο υδρογόνο το 2030 στις περισσότερες αγορές.
Ο IEEFA διερεύνησε 13 έργα CCS και ανακάλυψε ότι τελικά το κόστος τους αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ σημειώθηκαν και καθυστερήσεις και τεχνικά προβλήματα. Συνολικά, το κόστος των έργων αυτών είναι 4-6 φορές υψηλότερο από την εκτίμηση του ΙΕΑ.
Ως εκ τούτου, ο IEEFA τονίζει πως “το στοίχημα της Ευρώπης στο CCS βασίζεται υπερβολικά σε θεωρητικές και μη αποδεδειγμένες τεχνικές λύσεις… Το κόστος του CCS είναι απαγορευτικό. Τα έργα που προγραμματίζονται στην Ευρώπη θα στοιχίσουν έως 520 δισ. ευρώ και απαιτούν κρατική στήριξη 140 δισ. ευρώ”.
Με βάση τα παραπάνω, δεν αποκλείεται να έχουμε ακυρώσεις έργων σύντομα, όπως συνέβη ήδη στην αγορά του υδρογόνου ανά την Ευρώπη. Ο προβληματισμός είναι έκδηλος διότι μιλάμε για δύο τεχνολογίες στις οποίες ποντάρει έντονα η Ε.Ε. για την ενεργειακή της μετάβαση.
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr