Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σημείωσε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, στη Διακήρυξη των Αθηνών και έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» σχετικά με τη διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη, όμως, είπε πως στο Κυριακό «δεν βλέπουμε ανάλογη πρόοδο». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Ερντογάν που έθεσε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους πως για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ξεκάθατο πως «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών».
Αντίθετα, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη σε όσα είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος 50 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή ζήτησε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μία βιώσιμη λύση.
«Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με τα δυτικά Βαλκάνια είπε πως η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή, αλλά τόνισε πως πρέπει και οι υπό ένταξη χώρες να αποδείξουν ότι το θέλουν. Να βελτιώσουν τη λειτουργία των θεσμών τους και φυσικα να αποδέχονται διεθνείς συμφωνίες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και σε αυτή των Πρεσπών.
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη, ενώ για τις εξελίξεις στη Γάζα τόνισε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης για εκεχειρία 21 ημερών.