Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας μέσα από τον σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, δήλωσε αρχικά «Είμαστε στον πιο όμορφο σταθμό του μετρό στον κόσμο», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Θεσσαλονικείς θα αγκαλιάσουν αυτό το μοναδικό έργο».
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στις επικρίσεις για την πορεία των έργων του Μετρό αλλά και τις καθυστερήσεις που αυτό είχε ανέφερε ότι σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ότι «όταν θέλουμε, ξεπερνούμε τη μιζέρια και την καχυποψία», τονίζοντας: «Το μετρό δεν είναι απλά ένα έργο υποδομών, είναι ένα έργο που αποδεικνύει ότι μπορούμε να ξεπερνάμε τις παθογένειες. Αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης είναι να πιστέψουμε αυτό που λένε. Η Θεσσαλονίκη τώρα αρχίζει να δείχνει την πραγματική της δυναμική».
Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που γίνονται για την αναβάθμιση της συμπρωτεύουσας όπως είναι το Fly Over, το οποίο όπως δήλωσε θα είναι έτοιμο το 2027, ενώ συμπλήρωσε ότι: «δημιουργείται το πιο σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο» αλλά και ο χώρος πράσινου στη ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη Δυτική πλευρά της πόλης τονίζοντας: «Επενδύουμε τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, η οποία σε ένα βαθμό είναι ακόμα υποβαθμισμένη με το Κέντρο Πολιτισμού και Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ΤhessInTech».
Σχετικά με το περιστατικό που κατήγγειλε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Άρης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι: «Η κυβέρνηση δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν», συμπληρώνοντας πως, «τέτοιες συμπεριφορές είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης». Σημείωσε επίσης, πως δεν υπάρχει ανάμειξη στο ζήτημα της ακύρωσης της ποινής για τον Άρη και είπε πως «τα γήπεδά μας μοιάζουν με ευρωπαϊκά», και ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο έχουν αποδώσει.
Για το ταξίδι του στην Μεγάλη Βρετανία και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Μεγάλη Βρετανία και τη συνάντηση που θα έχει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε αρχικά ότι για το θέμα των μαρμάρων η συζήτηση γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο, ενώ συμπλήρωσε «όταν γυρίσουν τα Γλυπτά, θα είναι δικαίωση για τη Μελίνα».
Για τις σχέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία & τα ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις σχέσεις μας με την Αλβανία δήλωσε με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρι ότι: «έχουν περάσει από πολλές αναταράξεις», ενώ πρόσθεσε ότι η Αλβανία έχει ξεκινήσει τον μακρύ δρόμο ένταξης στην ΕΕ με την Ελλάδα να την στηρίζει σε αυτό το βήμα καλώντας την να «σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», αφού «η Ελλάδα έχει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί».
Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία και τις συνεχόμενες προκλήσεις με τη μη αναφορά του ονόματος που συμφωνήθηκε στις Πρέσπες, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές φωνές που πιστεύουν ακόμα στον βαλκανικό φανατισμό. Είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου ως προς τον εθνοτισμό, όμως η Βόρεια Μακεδονιά δεν μπορεί να ξεφύγει από το ότι, το όνομά της είναι «Βόρεια Μακεδονία» και αυτό είναι κάτι που δεν είναι διμερές, αλλά αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Θα αντιληφθεί η χώρα πως δεν είναι προς όφελός της».
Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας διαφωνούμε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία από θέση ισχύος», ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη διαφορά με την Τουρκία, ενώ η Τουρκία επιμένει να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συζητάμε και άλλα πράγματα ,όπως το προσφυγικό και τη βίζα. Και όταν συμφωνούμε πως διαφωνούμε, όπως κάνουμε τώρα, δεν είναι κακό να το κάνουμε σε ήρεμο τόνο και χωρίς εντάσεις».
«Προφανώς δεν έγινε κάτι τέτοιο», είπε για την Κάσο και χαρακτήρισε «προσβλητικό» το να αμφισβητείται ο πατριωτισμός του όπως έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε πως, «η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει τα ήρεμα νερά».
Για διαγραφή Σαμαρά, εκλογές και πρόεδρο της Δημοκρατίας
Μιλώντας για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της βάσης της ΝΔ. Εξακολουθούμε να είμαστε η πιο ισχυρή δύναμη, παρά την τριβή και την πίεση από μερίδα των πολιτών. Το τι θα συμβεί εγώ δεν μπορώ να το ξέρω».
Στην συνέχεια δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ενώ ερωτώμενος αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2027 ή αν θα προτιμήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Βεβαίως και θα είμαι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας. Θα δώσω τη μάχη των εκλογών το 2027. Δεν θα αλλάξω του κανόνες του παιχνιδιού», ενώ απαντώντας με ποιους πολιτικούς σχηματισμούς θα μπορούσε να «συμπλεύσει» η Νέα Δημοκρατία συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να σας προβλέψω ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο το 2027. Θεωρώ ότι, αυτή η συζήτηση είναι πρώιμη».
Ο πρωθυπουργός για μία ακόμα φορά χαρακτήρισε «άκομψη» και πρόωρη την συζήτηση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας πως θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή: «Αυτό που πρέπει να σας πω είναι να έχει τη δυνατότητα και να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στη Βουλή».
Τέλος, όσο αφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Είχαμε σωρευτική αύξηση των τιμών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια» συμπληρώνοντας ότι «οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων εξουδετερώθηκαν από την ακρίβεια», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «ο πληθωρισμός θα πέσει. Δεν θα αυξάνονται άλλο οι τιμές, θα αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, με τη μείωση των φόρων».