Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι BP, EnBW, Equinor, Fred Olsen Seawind, Parkwind, Orsted, RWE, ScottishPower Renewables, Shell, SSE Renewables, Total Energies και Vattenfall.
Η μεθοδολογία έλαβε επίσης συνεισφορά από διάφορους διεθνείς ερευνητικούς φορείς, δημόσιους οργανισμούς, τη βιομηχανία και τις ενώσεις του αιολικού εμπορίου στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαβούλευσης.
Η συνεργατική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να βοηθήσει την παγκόσμια υπεράκτια αιολική βιομηχανία να επεκταθεί όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα, ώστε να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι Net Zero μέχρι το 2050.
Αυτή η νέα μεθοδολογία αποτελεί ένα βασικό πρώτο βήμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει πολλοί φορείς ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών συστημάτων για τη μείωση των εκπομπών και θα βελτιώσει τη διαφάνεια των δεδομένων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απαιτούνται όλο και περισσότερο από τους ρυθμιστικούς φορείς, δήλωσε η Carbon Trust.
Αναμένεται να επιτρέψει ακριβέστερες και τυποποιημένες εκτιμήσεις του αποτυπώματος άνθρακα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των υπεράκτιων αιολικών αναπτύξεων.
Η μεθοδολογία είναι εφαρμόσιμη σε υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις σταθερού πυθμένα και πλωτές, είτε πρόκειται για μελλοντικές, λειτουργικές ή σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο του κύκλου ζωής τους, σύμφωνα με το Trust.
Έχει επίσης τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη διαφάνεια των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε υπεράκτια αιολικά έργα, διευκολύνοντας τη δράση σε μη τιμολογιακά κριτήρια μετά τις πρόσφατες αλλαγές σε πολλές διεθνείς απαιτήσεις δημοπρασιών υπεράκτιων αιολικών έργων, πρόσθεσε.
Η μεθοδολογία είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, όπως εταιρείες της αλυσίδας εφοδιασμού, σύμβουλοι και προγραμματιστές που εμπλέκονται στη μέτρηση των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ενός υπεράκτιου αιολικού έργου, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και παραδίδεται στο δίκτυο.
Παρέχει μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα για όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξόρυξη υλικών, την κατασκευή, την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τον παροπλισμό και το τέλος της ζωής της βασικής υποδομής.
Το κρίσιμο είναι ότι η μεθοδολογία αυξάνει τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διενεργούνται οι υπολογισμοί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας τη συγκρισιμότητα των αποτελεσμάτων και επιτρέποντας τον εντοπισμό των εστιών εκπομπών, δήλωσε το Trust.
Οι πληροφορίες αυτές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των εστιών και τον σχεδιασμό τρόπων μείωσης της έντασης άνθρακα σε διάφορες περιοχές της ανάπτυξης
Οι εταίροι του SUS JIP θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη μεθοδολογία για να υποστηρίξουν την τυποποίηση της αναφοράς των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Και οι δώδεκα προγραμματιστές ενθαρρύνουν έντονα τα δίκτυα και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους να ανατρέχουν σε αυτή τη δημόσια διαθέσιμη μεθοδολογία και επιθυμούν τη συνεχή δέσμευση των εταίρων για το θέμα αυτό.
Η Mary Harvey, υπεύθυνη προγράμματος για το SUS JIP του Carbon Trust, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς άνθρακα, καθώς η ζήτηση για ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται.
«Αυτή η νέα μεθοδολογία επιτρέπει στη βιομηχανία και στους ενδιαφερόμενους φορείς της να τυποποιήσουν τον τρόπο μέτρησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις δραστηριότητες.
«Η ύπαρξη διαφανών δεδομένων σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλάζει τα δεδομένα.
«Επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατανοήσουν καλύτερα και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των έργων τους, ενώ παράλληλα δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να κάνουν τεκμηριωμένες, παράλληλες συγκρίσεις μεταξύ των έργων».