Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικά έγγραφα του Γραφείου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Γαλλίας (OLTIM) στα οποία καταγράφονται οι τελευταίες τάσεις της μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Η OLTIM αναφέρει ότι η πίεση παραμένει υψηλή, ιδίως σε συνάρτηση με την άφιξη των πρώτων Παλαιστινίων προσφύγων στην ήπειρο, είτε πρόκειται για μεταναστευτικές ροές μέσω των Βαλκανίων, είτε μέσω της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον Αύγουστο του 2024, οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες και μετέφεραν 22.557 παράνομους μετανάστες, ενώ τον Ιούλιο είχαν μεταφέρει λιγότερους από 20.000.
Επίσης η έκθεση της OLTIM υπογραμμίζει ότι η παράνομη μετανάστευση στην κεντρική Μεσόγειο αυξήθηκε κατά 9%, ενώ κατέγραψε θεαματική αύξηση κατά 36% στην ανατολική Μεσόγειο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
Τα ελληνικά νησιά πρώτη επιλογή των Παλαιστινίων
Η OLTIM στην ίδια έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα την οποία ξεχωρίζει εξαιτίας της αύξησης του αριθμού Παλαιστινίων προσφύγων που καταφεύγουν σε Ελληνικά νησιά.
Αρκετά άτομα, επισημαίνει η έκθεση, με διαβατήρια της Παλαιστινιακής Αρχής έφθασαν πρόσφατα στο hotspot της Λέρου. Η συμπεριφορά τους ήταν επιθετική και οι υπεκφυγές τους να απαντήσουν στα ερωτήματα των Ελληνικών αρχών έχουν θορυβήσει τις αρχές ασφάλειας στην Ελλάδα.
Οι εν λόγω Παλαιστίνοι έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνοι», ένας χαρακτηρισμός ο οποίος ενισχύεται από την πίεση που ασκούν για άμεση μεταφορά τους στην Ηπειρωτική Ευρώπη.
Τον περασμένο Αύγουστο, η κατάσταση επιδεινώθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, με το Λιμενικό Σώμα να αντιμετωπίζει ολοένα και πιο επιθετικούς διακινητές μεταναστών.
Η Ελλάδα», υπογραμμίζει η OLTIM, παραμένει μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη, με αύξηση 56% στις μεταναστευτικές ροές σε σχέση με το 2023. Οι μετανάστες φθάνουν κυρίως μέσω θαλάσσης, παρά τα ενισχυμένα αποτρεπτικά μέτρα.
Η Κύπρος, μετά την αυστηριοποίηση των ελέγχων κατάφερε να βάλει φρένο στις αφίξεις μέσω θαλάσσης από τον Απρίλιο, μειώνοντας επίσης κατά 61% τις χερσαίες διελεύσεις οι οποίες πραγματοποιούνταν μέσο των Κατεχόμενων.
Ωστόσο οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή ενισχύουν την πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι σύντομα η Ε.Ε. θα έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα παράνομης μετανάστευσης με αμφιλεγόμενο προφίλ μεταναστών.