Κι αυτό γιατί, αν και ένα μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας βρίσκεται στο τέλος ενός πολύ ζεστού καλοκαιριού, τα πλήγματα της τελευταίας εβδομάδας επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους δύσκολους μήνες που έρχονται, όπως αναφέρει ο Guardian.
“Αυτός ο χειμώνας θα είναι σκληρός, αυτό είναι σίγουρο”, δήλωσε η Nataliia Shapoval, επικεφαλής της Ινστιτούτου Οικονομικών Σπουδών του Κιέβου.
Η ρωσική επίθεση τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής, με περισσότερους από 100 πυραύλους και πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών σε όλη τη χώρα, σε αντίθεση με προηγούμενα πλήγματα σε μονάδες παραγωγής, εστίασαν στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, η οποία γίνονται πλέον προγραμματισμένα και επηρεάζουν τόσο το Κίεβο όσο και πολλές άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πριν ακόμη το τελευταίο αυτό πλήγμα, η Ρωσία είχε καταστρέψει περίπου το ήμισυ των μονάδων παραγωγής ενέργειας της Ουκρανίας, η οποία παλεύει όλο το καλοκαίρι να αποκαταστήσει τις ζημιές, και ενώ εντείνονται οι φόβοι πως νέα χτυπήματα θα μπορούσαν να δώσουν τη χαριστική βολή στον ενεργειακό της τομέα.
“Δεν είναι εύκολο να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά πρόσθετες επιθέσεις μπορεί να την επιδεινώσουν”, δήλωσε ο Andrian Prokip, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Kennan στην Ουάσιγκτον.
“Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο θα υπάρξουν προγραμματισμένες αποκοπές. Το εύρος τους θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία. Εάν έχουμε -5 [βαθμούς Κελσίου], ενδεχομένως το πρόγραμμα να είναι επτά ώρες εκτός, επτά ώρες σε λειτουργία”, σημειώνει.
Τον Ιούνιο, σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει το 80% της παραγωγής θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας και το ένα τρίτο της υδροηλεκτρικής παραγωγής. Την Τρίτη, όμως, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περαιτέρω ζημιά που προκάλεσε η επίθεση της Δευτέρας, τονίζοντας ότι καλό είναι να μην ξέρει ο εχθρός της ζημιά έχει κάνει.
Το ινστιτούτο Shapoval εκτιμά ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τα ρωσικά χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους 16 δισ. δολαρίων καθώς και απώλεια εσόδων 40 δισ. δολαρίων.
Η χώρα είναι αναμφίβολα καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα από όσο ήταν στην αρχή του πολέμου. Νοσοκομεία, υποδομές ζωτικής σημασίας και πολλές επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, οι συχνές διακοπές ρεύματος που αναμένονται τον χειμώνα θα προκαλέσουν πιθανώς πολλές παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και πλήττοντας, ως εκ τούτου, τους φόρους που εισρέουν στον προϋπολογισμό. Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν καταστροφικές για τη βαριά βιομηχανία στα ανατολικά της χώρας, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική παρά τα δύο και πλέον χρόνια πολέμου.