Οι εξελίξεις ήταν απ’ ό,τι φαίνεται ραγδαίες, καθώς λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο βουλευτής παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα περί διαγραφής του.
Ακόμη, ζήτησε συγγνώμη προς πάσα κατεύθυνση ζήτησε ο κ. Κακλαμάνης ως πρόεδρος τη Βουλής, δηλαδή τόσο προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και προς τις υπ0όλοιπες γυναίκες βουλευτές, αλλά και όλες τις Ελληνίδες γενικώς.
Τι έγινε στη Βουλή – «Κάνε και κανένα παιδί!»
Ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν ακόμη στο βήμα και μετά από στιγμιαία σιωπή, η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τη φράση του βουλευτή Δράμας της ΝΔ, λέγοντας: «Να κάνω κανένα παιδί, μου είπατε κ. Κυριαζίδη;», ενώ στη συνέχεια υπενθύμισε στην υπουργό της κυβέρνησης Σοφία Ζαχαράκη ότι είχε δεχτεί κι εκείνη αντίστοιχη επίθεση, σημειώνοντας πως «αυτού του είδους το μπούλινγκ και την τραχύτητα δεν την ανέχεται ο κόσμος».
Αφού η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατέβηκε από το βήμα, το προεδρείο, εν μέσω έντονης ταραχής, ζήτησε από τον κ. Κυριαζίδη να ανασκευάσει και να απολογηθεί για τη φράση που ξεστόμισε. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ ισχυρίστηκε πως η φράση του παρερμηνεύτηκε: «Δεν κατανοήσατε κ. Πρόεδρε», είπε, «εμένα το τέταρτο παιδί μου ταξίδευε με το τραίνο εκείνη τη μέρα. Τρείς μέρες απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ μας αποκαλεί δολοφόνους», προσέθεσε, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, ενώ πριν “πετάξει” το μπαλάκι στην κυβέρνηση, είπε: «Εάν εκλήφθηκε διαφορετικά, να το κατανοήσω, αλλά δεν με αφορά».
Από τα λοιπά κυβερνητικά στελέχη το… μπαλάκι “έπιασε” η κ. Ζαχαράκη, η οποία τον κάλεσε να διορθώσει και να διευκρινίσει, σημειώνοντας ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν έχει ανάγκη να την υπερασπιστεί κανείς, αλλά δυστυχώς για τις γυναίκες έρχεται εκείνη η δύσκολη στιγμή που θα πρέπει να υπενθυμίσουν ότι δεν κρίνονται από το αν έχουν παιδιά και σύζυγο ή όχι.
Ο κ. Κυριαζίδης, παρέμεινε αμετακίνητος, υποστηρίζοντας ότι «εκλήφθηκε λάθος, για να συνεννοούμαστε». «Να πω λάθος», διερωτήθηκε, «για να συνεννοούμαστε;», ενώ αμέσως μετά μίλησε για «προσπάθεια εκμετάλλευσης» αυτού που είπε, καταλήγοντας πως «εάν εκλήφθηκε με τον τρόπο που εκλήφθηκε, θα πω ότι έκανα λάθος».
Όλα τα κόμματα στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Κι αφού ο βουλευτής της ΝΔ δεν φάνηκε πρόθυμος να απολογηθεί ή να ανασκευάσει, το λόγο πήραν όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό της κ. Κωνσταντοπούλου, καταδικάζοντας την επίθεση που δέχτηκε. Πρώτος μίλησε ο Πάυλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησε τον κ. Κυριαζίδη ότι «δεν μπορεί να πει μια απλή λέξη “συγγνώμη για τη βλακεία που ξεστόμισα”», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι δεν επρόκειτο περί μίας φράση μόνο, αλλά περί μιας «βαθιά ριζωμένης νοοτροπίας», δια της οποίας προσβάλλεται ολόκληρο το κοινοβούλιο και ολόκληρη η χώρα.
Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κυριαζίδη, ο οποίος του είπε: «Επειδή έχει γίνει μια τέτοια κατάσταση, ζητάω συγγνώμη για να συνεννοούμαστε. Εντάξει, Γερουλάνο;»
Όμως δεν ήταν εντάξει, αφού αυτή η… επανορθωτική δήλωση του Δημήτρη Κυριαζίδη ξεσήκωσε περισσότερες αντιδράσεις, με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να υποστηρίζουν την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε το γεγονός και διαβεβαίωσε τους μαθητές που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από τα θεωρεία της Βουλής ότι «η ελληνική δημοκρατία θα προστατεύσει το δικαίωμά τους στην επιλογή», ενώ κάλεσε τη ΝΔ να αποβάλει τέτοιες συμπεριφορές.
Επικριτικός ήταν και ο κ. Παφίλης του ΚΚΕ, ο οποίος χαρακτήρισε την φράση του Κυριαζίδη ως «απαράδεκτη», «προσβλητική» και «απάνθρωπη», λέγοντας πως ακόμη κι η συγγνώμη του δεν είναι αρκετή και «δεν λέει τίποτα». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Έφη Αχτσιόγλου της Νέας Αριστεράς, η οποία είπε ότι καμία γυναίκα, ούτε σήμερα ούτε και χθες, προσδιορίζεται από το αν είναι «μάνα, φίλη, σύζυγος ή αδερφή κάποιου», γιατί «δεν αντικειμενοποιείται, αλλά είναι ανεξάρτητο υποκείμενο», ενώ κατηγόρησε τον κ. Κυριαζίδη πως εξέφρασε «τη βαθύτερη ρίζα της πατριαρχίας».
Η κ. Κωνσταντοπούλου πήρε τελευταία το λόγο για να μιλήσει περί «αποθρασυνμένης κοινοβουλευτικής ομάδας που μετέρχεται τέτοιες πρακτικές» και να βάλει στο κάδρο και τον βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη, κατηγορώντας τον για παρόμοια επίθεση κατά το παρελθόν. Ο κ. Λαζαρίδης δεν έμεινε βουβός και απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου, αφού καταδίκασε «με πολύ καθαρό τρόπο», όπως είπε, τη φράση Κυριαζίδη, ότι ουδέποτε έχει πει κάτι τέτοιο εναντίον της, κρούοντας τον κώδωνα πως αν συνεχίσει να το επαναλαμβάνει, «θα λύσουν τη διαφορά τους αλλού».