,
Η εκκολαπτόμενη αγορά μεταφοράς δεσμευμένου άνθρακα θα μπορέσει να αναπτυχθεί όταν εκπληρωθούν οι ρυθμιστικές προϋποθέσεις.
Καθώς αυξάνονται παγκοσμίως οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) έχει αναδειχθεί σε μία σημαντική λύση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι βασικότερες βιομηχανίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως τα εργοστάσια χάλυβα, τσιμέντου και πετροχημικών, αναζητούν συνεχώς τρόπους να απαλλαγούν από το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα για αποθήκευση ή χρήση.
Κάτι τέτοιο έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για μια νέα κατηγορία πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO2), ειδικά σχεδιασμένων για τη μεταφορά δεσμευμένου διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές μονάδες εκπομπών αερίων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Λόγω της πρόθεσης να υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, τα πλοία LCO2 ενσωματώνονται στα αναπτυσσόμενα δίκτυα εμπορίας άνθρακα.
Ως σημαντικός κρίκος της αλυσίδας CCS, αυτά τα πλοία θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη δημιουργία νέων προτύπων εμπορίας άνθρακα, αξιοποιώντας υποδομές όπως αγωγούς και κοινούς τερματικούς σταθμούς φόρτωσης και διευκολύνοντας την αποθήκευση CO2 σε εξαντλημένα πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η εμφάνιση της δέσμευσης του άνθρακα των βιομηχανιών έχει δημιουργήσει ένα νέο πρότυπο όπου το CO2 αντιμετωπίζεται ως πολύτιμο, εμπορεύσιμο αγαθό. Η ικανότητα εξισορρόπησης της ευκαιρίας που παρουσιάζει αυτή η αγορά και των προκλήσεών της θα καθορίσει την ταχύτητα με την οποία ωριμάζει η αγορά.
Αποθήκευση άνθρακα και πιστωτικά μόρια άνθρακα
Η αποθήκευση του CO2 δεν είναι μόνο μια τεχνική διαδικασία αλλά και μια οικονομική ευκαιρία μέσω της δημιουργίας πιστωτικών μορίων άνθρακα (carbon credits). Αυτά τα carbon credits αποτελούν μέρος των αγορών αντιστάθμισης άνθρακα, όπου οι εταιρείες μπορούν να κερδίζουν carbon credits μειώνοντας ή εξαλείφοντας τις εκπομπές CO2 από την ατμόσφαιρα και να τα πωλούν σε άλλους που πρέπει να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους.
Στο πλαίσιο του CCS, η αποθήκευση σε γεωλογικούς σχηματισμούς —όπως σε πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν εξαντληθεί — μπορεί να χαρακτηριστεί ως έργο αντιστάθμισης άνθρακα, επιτρέποντας στις βιομηχανίες να παράγουν carbon credits και να κερδίζουν έσοδα από τις προσπάθειές τους για τη μείωση του CO2 στην ατμόσφαιρα.
Όταν το CO2 δεσμεύεται από τις βιομηχανίες που το εκπέμπουν, μεταφέρεται μέσω αγωγών ή πλοίων LCO2 και αποθηκεύεται υπόγεια, η ποσότητα CO2 που αποθηκεύεται μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και να επαληθευτεί από ανεξάρτητους επιθεωρητές. Η συγκεκριμένη διαδικασία, γνωστή ως λογιστική άνθρακα, διασφαλίζει ότι το αποθηκευμένο CO2 είναι μόνιμα ‘κλειδωμένο’ και δεν μπορεί να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα.
Μόλις επαληθευτεί η ποσότητα του αποθηκευμένου CO2, η οντότητα που είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση κερδίζει carbon credits. Αυτά τα πιστωτικά μόρια μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν σε εθελοντικές αγορές άνθρακα ή σε αγορές συμμόρφωσης. Οι αγορές συμμόρφωσης, όπως το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS), επιτρέπουν στις εταιρείες να αγοράζουν και να πωλούν carbon credits για να εκπληρώσουν τις ρυθμιστικές υποχρεώσεις. Οι εθελοντικές αγορές, ωστόσο, τροφοδοτούν εταιρείες οι οποίες θέλουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους ως μέρος των εταιρικών πρωτοβουλιών βιωσιμότητας.
Τα έργα αποθήκευσης που συνδέονται με τις εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας, όπως οι βιομηχανίες παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου, προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τη δημιουργία carbon credits. Με τη δέσμευση και την αποθήκευση εκπομπών που διαφορετικά θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα, αυτά τα έργα μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να αντισταθμίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους και να κερδίσουν ταυτόχρονα έσοδα από carbon credits.
Το Ρυθμιστικό πλαίσιο
Παρά το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δημιουργία carbon credits μέσω της αποθήκευσης CO2, το ρυθμιστικό πλαίσιο παραμένει περίπλοκο και αποσπασματικό. Προκύπτουν αρκετές προκλήσεις όσον αφορά τη διασφάλιση της συνέπειας, της επαλήθευσης και της αναγνώρισης των έργων αποθήκευσης σε διαφορετικές περιοχές.
Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια είναι η διασφάλιση ακριβούς και αξιόπιστης Μέτρησης, Αναφοράς και Επαλήθευσης (MRV) του αποθηκευμένου CO2. Διαφορετικές αρχές δικαιοδοσίας έχουν διαφορετικά πρότυπα για το τι θεωρείται ως μόνιμη αποθήκευση και η διαδικασία επαλήθευσης ότι το CO2 θα παραμείνει αποθηκευμένο για χιλιάδες χρόνια αποτελεί από τεχνικής πλευράς μία πρόκληση.
Καθώς οι αγορές άνθρακα διευρύνονται, προκύπτουν ζητήματα που σχετίζονται με τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση του CO2. Για παράδειγμα, το έργο Northern Lights στη Νορβηγία θα δεχτεί CO2 από μονάδες εκπομπών αερίων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εντούτοις, δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς όλα τα νομικά πλαίσια τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα carbon credits όταν το CO2 μεταφέρεται διασυνοριακά για αποθήκευση.
Ενώ οι αγορές συμμόρφωσης (όπως το EU ETS) έχουν θεσπίσει πλαίσια για έργα CCS, οι εθελοντικές αγορές άνθρακα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαφάνεια, την ποιότητα και την επαλήθευση των carbon credits από την αποθήκευση. Η εναρμόνιση αυτών των συστημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι αγορές αναγνωρίζουν και αποτιμούν με τον ίδιο τρόπο την αποθήκευση είναι μια διαρκής πρόκληση.
Σε ορισμένες περιοχές, η αντίδραση της κοινής γνώμης στη γεωλογική αποθήκευση του CO2 έχει επιφέρει καθυστερήσεις στην έγκριση ρυθμιστικών πλαισίων. Ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της αποθήκευσης μακροπρόθεσμα, την πιθανότητα διαρροών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις ορισμένων έργων CCS. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για έργα που στοχεύουν στη δημιουργία carbon credits από την αποθήκευση.
Ο Ηλίας Καρυαμπάς είναι Vice President, Regional Business Development Greece, ABS
(capital.gr)
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr