Αναβάθμιση του Κράτους σε Δίκαιο Κράτος σημαίνει έλεγχος της αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης, ελεγχος της αντινομίας, των παραδόξων, των εφαρμοστέων κανόνων , των αιτιολογιών. Σημαίνει παύση, αντί αναβάθμισης, των λειτουργών που αποδεδειγμένα «πειράζουν» τα δεδομένα και τις παραμέτρους για να δηγμιουργείται αλλοιωμένη δικανική σκέψη υπέρ του μεροληπτούντος.
Απο την στιγμή που υπουργοί ακόμα και πρωθυπουργοί κρίνονται για την αποτελεσματικότητα των, την εντιμότητα των, το έργο και την συνέπεια των, δεν μπορει να εξαιρούνται απο τον έλεγχο οι δημόσιοι λειτουργοί, που με τις δικές των κρίσεις δημιουργούν έντονη τοξικότητα μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών, συνθήκες Κράτους μη Δικαίου .
Με τη δημοσιευθείσα στις 11.05.2023 απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αποφάνθηκε ότι πρέπει αμερόληπτα να υπάρξουν διαδικασίες ελέγχου των δικαστικών αποφάσεων , και να μην αφήνεται περιθώριο για καμία εύλογη αμφιβολία των πολιτών ως προς τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.
Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης σημαίνει ψηφιοποίηση για έλεγχο της ποιότητας της Δικαιοσύνης.
Οι κώδικες ανά άρθρο είναι ψηφιοποιημένοι. Η νομολογία ανά κώδικα και άρθρο επίσης ψηφιοποιημένη.
Αν καταχωρούνται σε πλατφόρμα της Δικαιοσύνης από τον κάθε συλλειτουργό της Δικαιοσύνης (δικηγόρο) τα δικόγραφά του, κατηγοριοποιημένα σύμφωνα με τους κανόνες που ο δικαστής εφαρμόζει για την δικανική του κριση κατά την έκδοση της αποφασης και αν αυτό αποτελεί στοιχείο του παραδεκτού για κάθε υπόθεση, τότε όλα θα είναι ψηφιοποιημενα.
Με την ψηφιοποίηση του ελέγχου αντικειμενικοτητος θα μπορεί να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα περί του ότι :
- στον δικανικό συλλογισμό του λειτουργού δεν «ξεχαστηκε» μέρος του ιστορικού για να μην αποτυπώνονται στην μείζονα σκέψη κάποιοι απο τους εφαρμοστεους κανόνες δικαίου,
- οι παραδοχές είναι ορθές και απο όλα τα πραγματικά στοιχεία δεν δημιουργούνται ασάφειες, κενά και αντιφάσεις
- η υπαγωγή των πραγματικών στους εφαρμοστεους κανόνες δεν γίνεται εσφαλμένα
- οι αιτιολογίες είναι χωρίς αντιφάσεις και χωρίς κενά σε σχέση με τις παραδοχές της απόφασης
- η πάγια νομολογία δεν παρακάμπτεται δεν αγνοείται δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου
Με τον ψηφιοποιημένο αντικειμενικό έλεγχο θα προκυπτει και θα γνωρίζει και ο πολίτης αν υπαίτιος, για την νομικη αντιμετώπιση της υπόθεσης, είναι ο συλλειτουργος της δικαιοσύνης η ο λειτουργος της. Θα γνωρίζει αν οι παραδοχές της απόφασης είναι αντικειμενικά πλήρεις και η απόφαση αιτιολογημένη.
Ο διαφανής έλεγχος αντικειμενικοτητος θα δημιουργήσει πρωτοποριακό Δίκαιο Κράτος, θα ενδυναμώσει το κύρος της δικαιοσύνης, θα δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου, θα δημιουργήσει ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, θα επιβεβαιώσει ότι η δημοκρατία λειτουργεί και ότι ο Πυλώνας δεν έχει ρωγμές, θα δημιουργήσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, γιατί ο καθένας θα ξέρει ότι θα δραστηριοποιείται σε ένα Δίκαιο Κράτος που ελέγχονται τα πάντα , προστατεύεται ο πολίτης και όχι σε ένα Κράτος που κρατά όμηρο τους συναλασσόμενούς του στα γρανάζια της μεροληψίας ή της ανεπάρκειας.
Η ψηφιοποίηση θα διευκλύνει τους δικαστικούς λειτουργούς, και θα «κοψει» τον δρόμο σε αυτούς που ποντάρουν στην μεροληψία η την ανεπάρκεια.
Διαβάζουμε για το σχέδιο συνολικής μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, για επίλυση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνεται έμφαση «στις κατευθύνσεις για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, εν αναμονή και των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας».
Παράλληλα, εξαγγέλθηκε η ενίσχυση 3.500 νέων δικηγόρων με 5.000 ευρώ, μέσω voucher, την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 560 ευρώ σε δικηγόρους (30.000) για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους, την ενδυνάμωση του δικαστικού παραστάτη και την παράταση του προγράμματος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια και δικηγόρους (6 μήνες σε δικαστήρια και 12 μήνες σε δικηγόρους) με καταβολή μηνιαίας αμοιβής 950 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, αποδεχόμενος σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ολομέλεια.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε «την εξέλιξη του προγράμματος για την ψηφιακή μετάβαση στη Δικαιοσύνη, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μεγάλων αλλαγών στον τομέα, καθώς και το εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης νέων Δικαστικών Μεγάρων που βρίσκεται σε εξέλιξη», τονίζοντας: «Αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να είναι απαλλαγμένη από εκκρεμότητες του παρελθόντος που δημιουργούν προβλήματα, όπως το ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές για τη νομική βοήθεια».
Πουθενά όμως ο Πολίτης και ο έλεγχος της αντικειμενικότητος , της ποιότητας και της απόδοσης του Δικαίου.