,
Το σύνθημα για αλλαγή στην εγχώρια ενεργειακή σφαίρα μέσω του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ έδωσε σήμερα από το βήμα της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, κατά την παρουσίασή του.
Αναφερόμενος στη σχέση του ΕΣΕΚ με τα δημοσιονομικά, είπε ότι μέσα στις επιβαρύνσεις του ΕΣΕΚ που προβλέπονται για τα επόμενα 25-30 χρόνια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που γνωρίζουμε ότι θα έρθουν αλλά δεν ξέρουμε το χρόνο, τον τύπο ή τη συχνότητα.
“Ο “Ντάνιελ” και τα υπόλοιπα φαινόμενα μας δείχνουν ότι ζούμε σε ένα νέο κλίμα για το οποίο δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί, ξέρουμε μόνο ότι θα χειροτερεύει για τουλάχιστον άλλα 30-40 χρόνια. Αυτό ισχύει διότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αθροιστικό φαινόμενο. Μένει 100 χρόνια το CO2 στην ατμόσφαιρα”.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κλιματικές επιβαρύνσεις θα έρχονται και θα είναι απρόβλεπτες. Κατ’ επέκταση, ταυτόχρονα με τις τεράστιες επενδύσεις της μετάβασης, η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να κάνει και επενδύσεις στην πρόληψη των φαινομένων. Ως εκ τούτου, η άσκηση απαιτεί απόλυτο ρεαλισμό και πολύ αυστηρή προσέγγιση για το πως θα χρηματοδοτηθεί ακριβώς γιατί θα γίνεται σε καθεστώς σπανιότητας δημοσιονομικών πόρων.
“Δημοσιονομικά θα πιεζόμαστε από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, άρα αυτό το ΕΣΕΚ πρέπει να είναι όσο πιο αποτελεσματικό και συνετό γίνεται. Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον δεν θα κάνουμε λαθη. Πρέπει να είναι μικρά και λίγα”, σχολίασε ο υπουργός.
Εντούτοις, για την Ελλάδα το ΕΣΕΚ είναι και μια τεράστια ευκαιρία αφού στόχος είναι να γίνει η χώρα ενεργειακά και εθνικά ανεξάρτητη. “Τα ορυκτά καύσιμα οδήγησαν σε διαρκή και αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια. Μια χώρα που πληρώνει πολύ ακριβά και δεν παράγει αρκετή ενέργεια. Ακόμα και όταν είχαμε λιγνίτη, αυτή η παραγωγή κάλυπτε μόλις ένα μέρος του ηλεκτρισμού, η υπόλοιπη στη θέρμανση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία ήταν εισαγόμενη στο σύνολό της. Τα πιο μεγάλα καρτέλ στον πλανήτη είναι οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο”, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ανεξάρτητη, κλειδί είναι ένας μεγάλος στόλος ΑΠΕ που θα μας οδηγήσει σε πολύ χαμηλές τιμές, σε μεγάλες εξαγωγές και σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου, όπως και ένα πιο υγιές εμπορικό ισοζύγιο.
Αυτό συμβαίνει ήδη: Από τα 22 GW του 2022 προβλέπεται η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 28 GW το 2025 και τα 36 GW το 2030. Τα φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν από 5 σε 13,5 GW και τα αιολικά από 5 σε 9 GW.
Οι υπέρογκες επιδοτήσεις των ΑΠΕ εμποδίζουν να πέσει η τιμή για τον καταναλωτή
Ο υπουργός τόνισε ότι η Πολιτεία έδωσε πάρα πολύ υψηλές επιδοτήσεις στο παρελθόν που τώρα πληρώνει ο καταναλωτής με 800 εκατ. κάθε χρόνο. “Αυτό έχει να κάνει με τις αποφάσεις για τις μελλοντικές τεχνολογίες. Δεν πρέπει να επιδοτούμε νωρίς όσες τεχνολογίες θα έχουν ελάχιστη προστιθέμενη αξία. Οι επιδοτήσεις είναι τεράστιο όπλο, αλλά πρέπει να πυροβολείς όταν βλέπεις ότι θα είναι πραγματικά θετική η επίδραση. Οι επιδοτήσεις οδηγούν σε υψηλές σημερινές τιμές και δεν απολαμβάνουν οι καταναλωτές όλα τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ”.
Απότομοι επενδυτικοί κύκλοι στο εξής για τις ΑΠΕ
Κοιτάζοντας μπροστά, οι ΑΠΕ θα δημιουργήσουν πάρα πολύ χαμηλές τιμές, και ταυτόχρονα πολύ υψηλή μεταβλητότητα κατά καιρούς.
Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την καμπύλη του ΕΣΕΚ σχετικά με την πτώση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως, αναμένει πολύ χαμηλότερες τιμές που κατά περιόδους θα πέφτουν πολύ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η μεταβλητότητα δεν θα αφορά μόνο την ημέρα ή την εποχή, θα αφορά και περιόδους επενδυτικών κύκλων. “Οι ΑΠΕ έχουν πολύ υψηλό κόστος επένδυσης και σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος λειτουργίας. Θα σταματάνε κάποιες περιόδους οι επενδύσεις, θα ανεβαίνουν οι τιμές και ούτω καθεξής. Απαιτείται από τη δική μας πλευρά να παρακολουθούμε και να συγκρατούμε τις επενδύσεις για να μην έχουμε έναν ακραίο κύκλο που θα διαλύσει τους επενδυτές. Τώρα έχουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε φ/β. Για κάποια χρόνια θα χρειαστεί μεγάλη αυτοσυγκράτηση”.
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr