λόγω προβλημάτων στη σύζευξη των ενεργειακών αγορών της Κεντρικής Ευρώπης με την Ανατολική και τα Βαλκάνια.
Την ελληνική θέση στηρίζουν ακόμη η Ρουμανία και η Βουλγαρία, χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα. Άλλωστε ήδη έχει σταλεί στην Κομισιόν κοινή επιστολή στην οποία επισημαίνεται το πρόβλημα και ζητείται λύση.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από την κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία από τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της στα σχέδιά της για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ εν΄ όψει του χειμώνα που έρχεται και αναμένεται να απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ.
Το ζήτημα των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ των ενεργειακών αγορών της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης απασχολεί ιδιαιτέρως τις βαλκανικές χώρες οι οποίες επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τηνΕυρωπαΐκή Επιτροπή ώστε να εξασφαλίσουν εγκαίρως έναν μόνιμο μηχανισμό ο οποίςε θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρεμπορικής που οδηγούν σε εκτόξευση των τιμών ενέργειας και επιβαρύνουν το κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αύριο στο Λουξεμβούργο τις θέσεις της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά περιλαμβάνει και ένα τεχνικό υπόμνημα το οποίο καταρτίστηκε από τους διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών (Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας), στο οποίο περιγράφονται οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή συλλογικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.