Στη σύσκεψη συμμετέχουν πέραν του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδοωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρίστος Δήμας και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου.
Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συνεδριάζει κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στον εβδομαδιαίο απολογισμό που ανάρτησε στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Κυριακής (6/4) ανέφερε ότι οι δασμοί δεν ωφελούν κανέναν και ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να πάρει πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της έντασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη θα επικεντρωθεί στα ζητήματα των δασμών, των εξαγωγών και της εξωστρέφειας. Μάλιστα γίνεται λόγος για προσπάθειες προσέγγισης νέων αγορών, όπως εκείνων της Ινδίας και της Κίνας.
Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι στην κυβέρνηση ελπίζουν σε δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι ο δασμός του 20% που επιβλήθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πέσει στο 10%, με τον οποίο εξάλλου έχει δασμολογηθεί και η γειτονική Τουρκία. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θα ήταν και το ιδανικό, είναι η πλήρης απαλλαγή της χώρας από τους πρόσθετους δασμούς. Ωστόσο, η δεύτερη αυτή εναλλακτική λύση δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.
Πάντως, το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αφορούν κυρίως εξειδικευμένα προϊόντα, όπως τη φέτα, αφήνουν συγκρατημένα περιθώρια αισιοδοξίας ότι ενδέχεται να προκύψει κάποια παραχώρηση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα.