,
Ο κόσμος κινείται σήμερα γύρω από την ενέργεια. H ενέργεια είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικονομία μιας χώρας. Μια αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την εκτίμηση αυτή. Οι εταιρείες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης, που είναι αναγκαία για το μέλλον που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Ωστόσο όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί «με το γύρισμα ενός κουμπιού», βιαστικά και πρόχειρα.
Είναι απαραίτητο να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα επαρκές μεταβατικό στάδιο, που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες, το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, την πυρηνική ενέργεια. Αναπόφευκτα, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, σημαντικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα ορυκτά καύσιμα.
Οι εταιρείες πετρελαιοειδών υποστηρίζουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Είμαστε μέρος της λύσης, που θα έχει πολυεπίπεδες ωφέλειες για την οικονομία και την κοινωνία, χρειάζεται ωστόσο ένα σωστό και δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να θέσουμε ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους, προκειμένου να αποφύγουμε την καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα απαιτήσουν τεράστιες επενδύσεις.
Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και θα πρέπει να υπάρξει δημιουργική ζύμωση απόψεων της Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε τα βήματα που θα ακολουθηθούν να είναι στέρεα και συμβατά με τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες διαρκώς μεταβάλλουν τα δεδομένα μέσα στα οποία καλούμαστε να επιχειρήσουμε.
Ενώ η Ευρώπη έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην κατανόηση της μεγάλης πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας, οι πρώτες κινήσεις της χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη συντονισμού και ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος, χωρίς έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη.
Για την Ελλάδα, ως χώρα η οποία προέρχεται από τη σύνθετη και πολυδιάστατη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, οι προκλήσεις είναι εκ των πραγμάτων μεγαλύτερες. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια να έχει μάλλον μονοδιάστατη προσέγγιση και χωρίς ένα μεταβατικό στάδιο που θα την καθιστούσε περισσότερο ρεαλιστική.
Για να είναι ασφαλής η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, θα πρέπει να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις, που απαιτούν τη διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων, ενώ είναι και χρονοβόρες. Η οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος, με τη μεγάλη οικονομική κρίση που προκάλεσε βαθιές ρωγμές στην κοινωνία μας αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα, μας δείχνει ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε χρόνιες και εκτεταμένες υστερήσεις στο κομμάτι των υποδομών, κυρίως στην ανάπτυξη του δικτύου.
Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι, το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιχειρήσουμε, χαρακτηρίζεται από ανατροφοδοτούμενη αβεβαιότητα.
Έχουμε ανοικτά δυο πολεμικά μέτωπα στον πλανήτη, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, και με την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία η αβεβαιότητα στην περιοχή μεγαλώνει. Οι καταστάσεις αυτές γεννούν ανησυχίες και επηρεάζουν άμεσα τον ενεργειακό τομέα. Συνεπώς το κόστος των προϊόντων και την ποιότητα ζωής των κοινωνιών, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δείχνει να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και η οποία καλείται να αντιμετωπίσει την πολιτική και οικονομική κρίση που παρουσιάζουν σήμερα δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξής της. Η Γερμανία και η Γαλλία.
Παράλληλα, η αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ενεργειακά ζητήματα, ιδιαίτερα στις προοπτικές της πράσινης μετάβασης, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα, αποτελούν επίσης κρίσιμο ζήτημα.
Η Ελλάδα σήμερα παρουσιάζει μια μεγάλη πολιτική σταθερότητα και οι ρυθμοί ανάπτυξής της κινούνται πάνω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Με τη βοήθεια και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δημιουργηθεί ισχυρές βάσεις ώστε να απορροφά τις οικονομικές εξωγενείς κρίσεις. Όμως οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και μπορεί να εύκολα να ανατρέψουν τα δεδομένα. Για παράδειγμα, ο τουρισμός το 2025 μπορεί να επηρεασθεί από την κρίση στην Ε.Ε. και από τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Εξαιρετικά προβληματική και ανήσυχη είναι και η παγίωση συνθηκών κοινωνικής αναστάτωσης, ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, και η δυσκολία να δοθούν επαρκείς και αποτελεσματικές πολιτικές απαντήσεις και λύσεις σε ζητήματα αιχμής και άμεσης προτεραιότητας, όπως η ποιότητα ζωής των πολιτών, η διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και η ασφάλεια.
Από την άλλη, η Τεχνητή Νοημοσύνη μας ανοίγει παράθυρο σε έναν καινούριο κόσμο. Διευρύνει την οπτική και τις δυνατότητές μας. Οι νέες τεχνολογίες είναι εκείνες που θα δείξουν στην αγορά πού πρέπει να στραφεί, οι άνθρωποι ωστόσο παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής και των προσπαθειών μας. Εκείνοι θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, ως καταναλωτές. Και είναι μεγάλη η πρόκληση να εναρμονιστείς με τις προσδοκίες και να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες γενεών που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Ειδικά οι νεότερες.
Οι εταιρείες του Κλάδου έχουν ένα ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού πλαισίου.
Ο κλάδος της ενέργειας θα συνεχίσει να προσφέρει το… καύσιμο και την ενέργεια για τη συλλογική πρόοδο του τόπου μας. Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.
Ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορία Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ)
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr