,
Στο αντίστοιχο περσινό αφιέρωμα του energypress.gr γράφαμε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος το 2023, σημειώνοντας πως «η ενεργειακή μετάβαση, πέρα από την πρόκληση της διαχείρισης του κόστους της, συνδέεται στενά και με τις γεωπολιτικές ισορροπίες». Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο εξακολουθούμε να βιώνουμε την ίδια πραγματικότητα, αλλά βλέπουμε και νέους παράγοντες να προστίθενται στη σύνθετη εξίσωση των ενεργειακών στρατηγικών και πολιτικών.
Κι ενώ οι γεωπολιτικές συνθήκες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις διαδικασίες της ενεργειακής μετάβασης, η διαδρομή που ακολουθούμε προς αυτόν τον κοινό στόχο διαρκώς αναπροσαρμόζεται – όπως διαπιστώνουμε από τις διεθνείς εξελίξεις. Ενεργειακοί κολοσσοί επαναδιατυπώνουν τους στόχους τους επενδύοντας εκ νέου σε ορυκτά καύσιμα, ενώ μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ καθυστερούν ή και ματαιώνονται λόγω υψηλού κόστους.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είμαι ευτυχής για την επιλογή μας να επενδύσουμε σε μία διαφοροποιημένη ενεργειακή στρατηγική. Η στρατηγική που εφαρμόζουμε αξιοποιεί τους δυνάμει ενεργειακούς πόρους της χώρας και διατηρεί το στόχο της σταδιακής απανθρακοποίησης, με έμφαση στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και του ενεργειακού ανεφοδιασμού. Και είμαι ακόμη πιο ευτυχής που το 2025 είναι χρονιά υλοποίησης του έργου που μας έχει ανατεθεί από το ελληνικό κράτος, καθώς έχουμε πλέον ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για κάθε άξονα της αποστολής μας: Να χτίσουμε μία γέφυρα προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα που θα στηρίζεται στην Ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, στη Διαχείριση έργων Δέσμευσης και Αποθήκευσης CO2 και στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων για την μεταβατική περίοδο της ενεργειακής μετάβασης.
Αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας για παραγωγή καθαρής ενέργειας
Η Ελλάδα ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, καθώς τροφοδοτούμε το 60% του ενεργειακού μας μείγματος με καθαρή πράσινη ενέργεια. Το επόμενο βήμα είναι να εμπλουτίσουμε και να σταθεροποιήσουμε περαιτέρω αυτό το μείγμα προσθέτοντας ακόμα πιο αποδοτικές και συμπληρωματικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτός είναι ο στόχος της ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), της πλέον καθαρής τεχνολογίας που εκπέμπει έως 99% χαμηλότερες εκπομπές CO2 από τις συμβατικές πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ, στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Έναν χρόνο και κάτι αφού η ΕΔΕΥΕΠ εκπόνησε και παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα και τη συνοδευτική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), κι αφού μεσολάβησε η απαραίτητη περίοδος δημόσιας διαβούλευσης και αξιολόγησης του Προγράμματος, αναμένουμε την τυπική οριστικοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τις δυνάμει θαλάσσιες περιοχές για υπεράκτια αιολικά με ορίζοντα ανάπτυξης έως το 2050.
Σε αυτές τις περιοχές θα διεξαχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί εγκατάστασης έργων, με την αγορά να έχει εκφράσει ήδη υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον – όπως επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα στη δεύτερη συμμετοχή μας ως ΕΔΕΥΕΠ στην COP29. Για να επισπεύσουμε την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος, βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας οχήματος ειδικού σκοπού, αναλαμβάνοντας εκ μέρους της Πολιτείας το επενδυτικό ρίσκο να συλλέξουμε τα απαραίτητα δεδομένα στις δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ).
Εκτός των ενεργειακών, η εγκατάσταση και λειτουργία ΥΑΠ φέρνει επίσης σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Βάσει σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ, η ανάπτυξή τους αναμένεται να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας έως 1,9 δισ. ευρώ ετησίως και να δημιουργήσει έως και 44.400 θέσεις εργασίας. Και βέβαια, τα ΥΑΠ παρουσιάζουν τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές – καθότι ως χώρα έχουμε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας για τον κλάδο (ναυτιλία, λιμάνια, βιομηχανία, κατασκευές, κοκ).
Υδρογονάνθρακες: Το απαραίτητο «καύσιμο-γέφυρα» προς την ενεργειακή μετάβαση
Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και στη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Γνωρίζουμε όμως ότι το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί τη συμμετοχή υδρογονανθράκων, και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, ως «καύσιμο-γέφυρα» στην πορεία προς την πλήρη απανθρακοποίηση. Πρόκειται για κοινή πλέον παραδοχή ότι τα επόμενα χρόνια οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ενώ εκτιμάται ακόμη και αύξηση της σχετικής ζήτησης με βάση πρόσφατες αναλύσεις της Wood Mackenzie, της McKinsey και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξερεύνησης των δυνητικών κοιτασμάτων της χώρας μας.
Το ενδεχόμενο εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή μας ασφάλεια, σε πολλαπλούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, αλλά και στη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης. Ταυτόχρονα δε, θα καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο και θα ενισχύσει την περιφερειακή της ισχύ.
Μέσα σε διάστημα δυόμιση ετών έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά οκτώ σχετικές έρευνες συλλογής δεδομένων, οι οποίες και υπερ-δεκαπλασίασαν το συνολικό όγκο δεδομένων διαθέσιμο πλέον για τη μελέτη, αξιολόγηση, και ερμηνεία των προοπτικών να εντοπίσουμε οικονομικά κοιτάσματα. Η ολοκλήρωση των μελετών εντός του 2025 αναμένεται να αποτελέσει τη βάση απόφασης των επενδυτών ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY για τη διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων νοτιοδυτικά της Κρήτης· μία απόφαση-σταθμό για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Δέσμευση και Αποθήκευση CO2: Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής & εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας των ελληνικών βιομηχανιών
Τα έργα Δέσμευσης και Αποθήκευσης CO2 (Carbon Capture and Storage – CCS) αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά, δεδομένων των εξαιρετικά φιλόδοξων στόχων της ΕΕ. Και ταυτόχρονα, η επιβολή όλο και πιο αυστηρών κανόνων λειτουργίας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες καθιστά την υλοποίησή τους απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας (τσιμέντα, χαλυβουργία, κοκ).
Το έργο μας ξεκίνησε με την ενσωμάτωση του πρώτου έργου αποθήκευσης CO2, το οποίο υλοποιεί η Energean στην περιοχή του Πρίνου, στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το 2021. Το 2022 εκδώσαμε την πρώτη άδειας έρευνας και τον Απρίλιο του 2023 παρουσιάσαμε τη Λευκή Βίβλο για έργα CCS.
Παράλληλα, η ΕΔΕΥΕΠ συμβάλλει στην αναγνώριση της Ελλάδας ως μίας από τις χώρες που οδηγούν τις εξελίξεις στον κλάδο, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση πανευρωπαϊκά, μετά τη Γερμανία, στις προσπάθειες ωρίμανσης του κλάδου. Το έργο του Πρίνου έλαβε πρόσφατα σημαντική χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τρία συνολικά έργα δέσμευσης άνθρακα, ύψους 3,5 εκατομμυρίων τόνων CO2 το χρόνο.
Η ΕΔΕΥΕΠ εκπροσωπεί την Ελλάδα στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο του κλάδου ως μέλος του CCS Expert Group και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, όπου συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις και διαμορφώνονται οι αντίστοιχες πολιτικές. Επίσης, συνεργάζεται με αρμόδιες αρχές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ολοκλήρωση του σχετικού νομικού πλαισίου για αυτήν τη νέα τεχνολογία.
Με την έλευση του 2025 περνάμε σταδιακά στη φάση υλοποίησης όλων όσων έχουν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί κατά την προηγούμενη περίοδο – με επιστημονική συγκρότηση, μεθοδικότητα, λεπτομέρεια, αυστηρότατα περιβαλλοντικά πρότυπα, και αποτελεσματικότητα. Είμαστε υπερήφανοι για το σύνολο όσων έχουν επιτευχθεί και αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει με στόχο την ενεργειακή μετάβαση, την οικονομική ανάπτυξη, και την κοινωνική ευημερία.
Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ
, ,
,
© 2010-2022 ENERGYPRESS. All rights reserved.
,
Designed by Citronio | Developed by imarketing.gr