Μέχρι τώρα δημοσιογραφικά σχόλια ανέφεραν ότι, πριν την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει τον ρόλο «παιδονόμου» στον νέο ηγέτη του κόμματος, αλλά όπως φαίνεται δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Δεν πιστεύουμε ότι τέτοιο ρόλο, έχει το σύστημα Σαμαρά στον δικό του ηγέτη.
Το ερώτημα όμως είναι : Υπάρχει ή δεν υπάρχει ΣΎΣΤΗΜΑ ΣΑΜΑΡΆ και εάν υπάρχει σε ποίους τελικά ΤΟΜΕΙΣ ασκεί την επιβολή του το σύστημα αυτό. Στην Πολιτική , στην Οικονομία , στην κοινωνία η μήπως και στην Δικαιοσύνη ?
Επί του θέματος αυτού τοποθετήθηκαν άτομα που πολιτεύονται στην Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο και σχολίασαν τί είναι το σύστημα Σαμαρά και πως το εξηγούν.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Περ. Μαντάς σε συνέντευξή του επεξηγεί , για όσους δεν κατάλαβαν, τι υπονοείται όταν κάποιος αναφέρει ότι υπάρχει σύστημα Σαμαρά. Αναφέρει ότι είναι άστοχος ο όρος γιατί όταν λέμε σύστημα Σαμαρα είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει ένα κρυφό και παντοδύναμο “σύστημα” που ασκεί ΠΛΉΡΗ έλεγχο και επιρροή, χωρίς να διακρίνει ή να αφαιρεί Τομείς επιβολής.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Χρυσομάλλης Μίλτος απέφυγε να επεξηγήσει . Ανέφερε ότι Η ερώτησή δεν είναι δύσκολη. Δεν υπάρχει «σύστημα των λίγων» αλλά «σύστημα των πολλών», ο Λαός!!
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ξεκάθαρα απήντησε: «Δεν νομίζω να υπάρχει ειλικρινής άνθρωπος στη Μεσσηνία, που να μην πιστεύει ότι υπάρχει σύστημα Σαμαρά»
Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κάνει λόγο για ασφυκτικό έλεγχο από το “σύστημα Σαμαρά”.
Ανέφερε ότι «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο “σύστημα Σαμαρά”. Υπάρχει υβριδική λειτουργία του συστήματος.
Ο κ. Νίκας περιέγραψε αυτό που αποκάλεσε «σύστημα Σαμαρά».
«Αν θέλεις να είσαι διοικητής νοσοκομείου, πρέπει να περάσεις από εκεί. Πρέπει να σε εγκρίνουν.
Αν θέλεις τα ρουσφέτια σου, υπάρχει ένας μηχανισμός για να μπορέσεις να τα προωθήσεις.
Όπως περιέγραψε, δέχτηκε «τρομερή πίεση από το “σύστημα Σαμαρά” και την ομάδα του.
Ο απερχόμενος περιφερειάρχης κατήγγειλε και πιέσεις με οικονομικό υπόβαθρο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στην υπόθεση του φυσικού αερίου, το οποίο –υποστήριξε– «σε όλη την Ελλάδα θα παραμείνει δημόσια περιουσία εκτός από την Πελοπόννησο».
Είπε για την «αντιπολίτευση Σαμαρά» που βίωσε.
Μιλησε μία εχθρική στάση σε πολλά ζητήματα από αυτούς και τα ΜΜΕ τα οποία επηρεάζουν.
Είπε για το πως το «σύστημα Σαμαρά» λύνει και δένει στην Πελοπόννησο, κάνοντας λόγο για «υβριδική λειτουργία: «Η άποψή μου είναι ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει κατά την άποψή μου υβριδική λειτουργία .
Προσέξτε, αν θέλεις να είσαι διοικητής νοσοκομείου πρέπει να περάσεις από εκεί. Αν θες ΔΣ νοσοκομείου πρέπει να έχεις έγκριση. Αν θες άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θέλεις έγκριση. Αν θες διευθυντής κρίσιμων μονάδων του δημοσίου τομέα, αν θέλεις τα ρουσφέτια σου, υπάρχει μηχανισμός για να μπορέσεις να τα προωθήσεις. Αν θες δήμαρχος πρέπει κάθε μέρα ευχαριστώ τον αρχηγό που μου έδωσε με ενέργειές του το φωτοτυπικό ή ότι άλλο».
Να μην πω άλλα… Φυσικό αέριο. Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας, 80 εκατ. ευρώ, ανάθεση. Πήγα στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και πήρα επίσημη έκθεση ότι το έργο δεν χρειάζεται. Και να παπαγαλίζουν διάφοροι στη διάλυση της πόλης, και νόμιζαν ότι εγώ θα το ανεχθώ αυτό επειδή ο άλλος έχει ένα μικρόφωνο και λέει ότι του κατέβει.
Για τις σωλήνες φυσικού αερίου, αύριο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το υδρογόνο. Αύριο! Ήδη ετοιμάζεται ο πρώτος σταθμός υδρογόνου στον Ισθμό της Κορίνθου. Αυτό ήταν ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, είναι τόσο σοβαρό που παραπέμφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σας φαίνεται καλό δύο κρατικοί φορείς ή ημικρατικοί, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΔΑ να είναι αντίδικοι στο ΣτΕ για το ποιος έχει την ευθύνη των αγωγών στην Πελοπόννησο; Εγώ στα άλλα δεν μπορώ να αναφερθώ, δεν είμαι εισαγγελέας ούτε δικαστής.
Κερασάκι στην τούρτα, ακόμα και για ενδεχόμενη «συμφωνία» Μητσοτάκη-Σαμαρά, με μία ιστορική αναφορά που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητηθεί, καθώς αποτελεί ευθεία αναφορά στην πτώση της κυβέρνησης πατρός Μητσοτάκη από τον Αντ. Σαμαρά: «Λοιπόν εμένα δεν μου πέφτει λόγος, κάνω μια διαπίστωση. Καταλαβαίνω ότι είναι αναγκαίες οι ισορροπίες για μείζονα ζητήματα, δεν ανακατεύομαι, έχω συνείδηση ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε . Και είναι αναγκαίες οι ισορροπίες, που δεν τις έχω τηρήσει στη ζωή μου. Σκέφτομαι όμως ότι φέτος, 30 χρόνια μετά το 1993, έχουμε 2023, πρέπει οι Έλληνες να θυμούνται τι συνέβη το 1993 και το 1996 γιατί όταν ξεχνάμε τα γεγονότα θα επαναλαμβάνονται. Γιατί εάν δεν συνέβαινε αυτό που συνέβη το 93, η πορεία της Ελλάδας και η μοίρα του τόπου θα ήταν εντελώς διαφορετική και εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».
Ο Π. Νίκας ευθέως έθετε ερωτήματα : Έχει εκχωρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πελοπόννησο στον Αντ. Σαμαρά; Γιατί δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου στις βαρύτατες καταγγελίες;
Οπως αναφέρει ο κ. Νίκας. “Στη Μεσσηνία επανήλθαν τα αλήστου μνήμης «κατόπιν ενεργειών μου» όχι από τον… Τοπάρχη αλλά από τα… σαμαράκια».
Ενδιαφέρον πάντως είναι κατά πόσο το σύστημα αυτό επιβαλλόταν στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ , κατά πόσο γνώριζε, παρενέβη , υποστήριξε ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος ιδιωτών ή κατά πόσο αγνόησε και παρέλειψε να προβεί σε ενέργειες για ζητήματα που γνώριζε και ήταν μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος.