Συνολικά 40 φορτία LNG περίπου 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα παραδίδονται ετησίως για μια περίοδο 10 ετών από το 2027″, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της γείτονος. “Αυτή η συμφωνία… παρέχει πρόσθετες περιφερειακές και παγκόσμιες εμπορικές ευκαιρίες με επιλογές παραλαβής [LNG] από το λιμάνι πλήρωσης και εκφόρτωσης σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς”, πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός.
Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι η συμφωνία ενισχύει τις προοπτικές της Τουρκίας να καταστεί κέντρο φυσικού αερίου και τις πιθανότητές της να διαδραματίσει ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.
Εξάλλου, όπως σημειώνει το Bloomberg, στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, για το λόγο αυτό, έχει επενδύσει πολλά σε πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής LNG καθώς και στην εγχώρια παραγωγή της στη Μαύρη Θάλασσα. Εξάγει ήδη μικρούς όγκους στο μπλοκ, αλλά οι ροές περιορίζονται λόγω της χωρητικότητας του αγωγού στα δυτικά σύνορα με τη Βουλγαρία.
Η Ρωσία βασική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Τουρκία το 2023 (από Bloomberg)
Υπενθυμίζεται ότι η Botas υπέγραψε 10ετή συμφωνία LNG με την ExxonMobil τον Μάιο, βάσει της οποίας η Botas θα αγοράζει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως από την εταιρεία των Η.Π.Α. Η Τουρκία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των καταναλωτικών της αναγκών με εισαγόμενο αέριο ενώ εισήγαγε 14,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ή το 28,3% των 50,5 bcm που κατανάλωσε πέρυσι, με τη μορφή LNG.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Τουρκία έχει την ευελιξία να καλύπτει μεγάλο μέρος των εθνικών αναγκών κατανάλωσης με υγροποιημένο αέριο αντί για αέριο μέσω αγωγών, εάν χρειαστεί, με δυνατότητα αεριοποίησης περίπου 0,16 bcm την ημέρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του διεθμούς ειδησεογραφικού πρακτορείου.