Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας, η οποία καθιερώθηκε να γιορτάζεται από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2007 ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «η σημερινή μέρα έρχεται να υπενθυμίσει την ευθύνη που έχουμε, ως πολιτική ηγεσία, για την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση του ρόλου των Ελληνίδων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είτε επικουρικά, είτε αποκλειστικά».
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη χώρα μας, από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.
Επίσης, από τις 642.441 οριστικές αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024 που έγιναν, οι 296.683 αφορούν σε αγρότισσες, δηλαδή ποσοστό 46,18%, ενώ οι Ελληνίδες καλλιεργούν το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.
«Είναι η μητέρα, η σύζυγος, η εργάτρια – παραγωγός, η επιχειρηματίας, είναι η Ελληνίδα αγρότισσα που συνδυάζει όλα τα παραπάνω και η οποία αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ οικογένειας και τοπικής κοινότητας, αλλά και ισχυρό σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της προσπάθειας για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.
Σημαντική είναι και η συμμετοχή της στα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας, από τους συνολικά 44.409 δικαιούχους, οι 15.257 είναι γυναίκες (34,36%).
Στο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» οι συνολικοί δικαιούχοι είναι 44.866 εκ των οποίων οι 10.384 είναι γυναίκες (23,12%).
Στα Σχέδια Βελτίωσης συμμετέχουν συνολικά 5.051 γυναίκες (26,11%) από το σύνολο ων 19.342 δικαιούχων.
«Η Ελληνίδα αγρότισσα ως εικόνα είναι η γυναίκα γέννημα μιας τραχιάς γης με καρδιά ζυμωμένη από τα άνθη και τα γεννήματά της. Σήμερα, αντιπροσωπεύει κάθε σύγχρονο και προοδευτικό στοιχείο» σημειώνει στην ανάρτησή του ο κ. Τσιάρας και προσθέτει πως «ενδεικτικό ότι οι γυναίκες στο πρόγραμμα Βιολογικής Παραγωγής, αντιπροσωπεύουν το 34,36%. Αλλά η Ελληνίδα αγρότισσα αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τη συνεργατική νοοτροπία και τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, δίνοντας προοπτική στην ελληνική αγροτική οικονομία».
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά 302.312 γυναίκες είναι δικαιούχοι Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 13 γυναικείοι συνεταιρισμοί.
«Η Ελληνίδα αγρότισσα σήμερα, είναι θεματοφύλακας των εθνικών λαϊκών παραδόσεών μας, αλλά κι εκείνη που διευρύνει το πεδίο δράσης της αγροτικής μας παραγωγής σε νέα πεδία όπως ο αγροτουρισμός, η οικοτεχνία και οι σύγχρονες μορφές καλλιέργειες με τη χρήση νέων τεχνολογιών Σήμερα, η Ελληνίδα αγρότισσα εξακολουθεί να είναι η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας την οποία κρατά ζωντανή, αλλά συνάμα και η ψυχή της ελληνικής γης. Αυτή τη μοναδική μορφή, τιμούμε σήμερα!» κατέληξε ο κ. Τσιάρας.