Τον κίνδυνο ενός «κύματος» προσφυγών για να κηρυχθούν αυθαίρετα όλα τα οικιστικά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί από το 2012 και μετά, με βάση τα «μπόνους» του ΝΟΚ, επισήμαναν χθες στελέχη της αγοράς ακινήτων. «Στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται η ισχύς του ΝΟΚ, ή η ακύρωσή του. Κανείς δεν πίστευε ότι η πρώτη προσφυγή θα προκαλούσε ένα γενικευμένο μπλοκάρισμα των νέων αδειών. Εφόσον λοιπόν σήμερα υπάρχουν ήδη δικαστήρια που αποφασίζουν ότι ο ΝΟΚ είναι άκυρος, θεωρούμε ότι χιλιάδες ακίνητα, ιδιοκτήτες, αλλά και επενδυτές είναι εν δυνάμει σε καθεστώς αυθαιρεσίας. Αυτό σημαίνει κατεδάφιση και ένα μεγάλο πρόστιμο διατήρησης, όσο το ακίνητο μένει στην τρέχουσα κατάστασή του», ανέφερε χθες ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής.
Μάλιστα, έφερε κι ένα παράδειγμα ξένων αγοραστών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ακίνητα σε οικοδομή που έχει κατασκευαστεί με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ και που απαίτησαν την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, από τον κατασκευαστή, διότι τους γνωστοποιήθηκε από την οικεία δημοτική αρχή ότι επίκειται προσφυγή για να κηρυχθεί το κτίριο αυθαίρετο. Παράλληλα, σημείωσε ότι πλέον οι αγοραστές αποφεύγουν να αγοράσουν ακίνητα σε οικοδομές που ανεγείρονται με βάση τις διατάξεις του ΝΟΚ, ακριβώς λόγω του φόβου που έχει δημιουργηθεί ότι θα εμπλακούν σε νομικές και πολεοδομικές «περιπέτειες».
Το σημαντικό στοιχείο πάντως είναι η αναδρομικότητα που επισήμανε ο κ. Καψιμάλης, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργηθεί «αλαλούμ» στην αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων «σταματά» στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με βάση οικοδομική άδεια που εκδόθηκε έως το 2011. Από τότε και μέχρι σήμερα, δεν παρέχεται η σχετική δυνατότητα, κάτι που σημαίνει ότι αν προκύψει αυθαιρεσία το ακίνητο θα πρέπει να κατεδαφιστεί.
Στο μεσοδιάστημα και μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση και δοθεί λύση στο ζήτημα και ασφαλώς στην τυχόν αναδρομικότητά του, στην αγορά επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, καθώς όλα τα εργολαβικά συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μεταξύ κατασκευαστών και οικοπεδούχων είναι μετέωρα. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν αγοράσει ακίνητα από τα σχέδια, αρνούνται να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις που προβλέπονται, ακριβώς επειδή φοβούνται ότι η οικοδομή δεν θα ολοκληρωθεί. Οι δε οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, ακόμα κι αν δεν έχει εφαρμοστεί αναστολή εργασιών, παραμένουν «παγωμένες».
Σχόλια