Και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να είναι μέρος ενός τέτοιου πολιτικού συστήματος. Γιατί έτσι όπως είναι δομημένο και κυρίως έτσι όπως λειτουργεί αυτό το πολιτικό σύστημα, δεν απευθύνεται στους πολίτες, αδιαφορεί για τις ανάγκες τους και οι πολίτες απαντούν με έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία.Το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα, πρέπει να καταστήσει σαφές με ποιους είναι και για ποιους υπάρχει.
Το ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε σε ένα πολιτικό χυλό ομοιομορφίας, εκεί που οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι δυσδιάκριτες, αν όχι ανύπαρκτες.
Απομακρύνθηκε από ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που ήταν οι φυσικοί του συνομιλητές.
Κάποιοι συμπεριφέρονται σα να μην έχουν αντιληφθεί σε τί οφείλεται η καθήλωση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος. Δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει, γιατί μας έχουν γυρίσει την πλάτη οι πολίτες που άλλοτε ήταν κοντά μας;» τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ακόμα ότι, «πρέπει γίνει το ΠΑΣΟΚ ο καταλύτης, το κόμμα που θα χαλάσει τη ‘σούπα’ που έχει ετοιμάσει το κατεστημένο, και η οποία δεν τρώγεται. Κάποιοι θέλουν να διατηρηθεί το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος για να συνεχίσει η χώρα να έχει Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, έστω και αν το 61% των πολιτών απέχει, δεν ψηφίζει, γιατί νιώθει ότι δεν αντιπροσωπεύεται. Και για να διατηρηθεί αυτό το πολιτικό σκηνικό, της απόλυτης παρακμής, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του 13 ή του 15%.
Στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου, είμαι υποψήφιος γιατί δεν συμβιβάζομαι με αυτό το ρόλο, με αυτή την εικόνα, με ένα ΠΑΣΟΚ που θα φυτοζωεί και θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση ή με ένα ΠΑΣΟΚ που θα αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο για να συνεχίσει να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης.
Και επειδή δεν συμβιβάζομαι με αυτή την παρακμιακή και παραλυτική κατάσταση, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας πρέπει να συνδεθεί με μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα λυτρωτική πρωτοβουλία: τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα εμπνεύσει , θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και θα νικήσει. Με μια επιλογή Ρήξης και Ελπίδας».
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης και στα ζητήματα της νησιωτικής πολιτικής, τονίζοντας: «Η νησιωτική πολιτική για κάποιους είναι σύνθημα. Για μένα συνδέεται με την ιδέα της περιφερειακής ανάπτυξης, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τη στήριξη της ζωής και της τοπικής οικονομίας σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές».
Έκανε λόγο για: «-Βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.
-Επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και νέο πλαίσιο ενισχύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο για τις νησιωτικές περιοχές.
-Ίδρυση και ενεργοποίηση νησιωτικού ταμείου.
-Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων».