Η απόφαση της κυρίας Κλάπα να ελεγχθεί πειθαρχικά η κρίση δικαστικών λειτουργών πρωτοβάθμιας βαθμίδας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ενώσεις λειτουργών της Δικαιοσύνης με αποκορύφωμα τις αντιδράσεις Δικηγορικών συλλόγων, που απεργούν , ζητώντας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ασκήσει εναντίον της πειθαρχική δίωξη για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, που απευθυνόμενοι σε αυτήν παρομοιάζουν, την Δικαιοσύνη ως «τσιφλίκι» που δεν πρέπει να ανήκει σε κανέναν !
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, “ξεσκέπασε” την εν τοις πράγμασι πρόθεση απενεργοποίησης από τους Συλλόγους και τα Σωματεία, όλων των παρακάτω άρθρων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που σχετίζονται με το ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ και την Ευθύνη των Δικαστικών λειτουργών.
Άρθρο 108 – Νόμος 4938/2022 – Γενικές αρχές πειθαρχικής ευθύνης , Άρθρο 109 – Νόμος 4938/2022 – Πειθαρχικά παραπτώματα, Άρθρο 112 – Νόμος 4938/2022 – Έναρξη και λήξη πειθαρχικής ευθύνης δικαστικών λειτουργών, Άρθρο 110 – Νόμος 4938/2022 – Παραγραφή πειθαρχικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών ,Άρθρο 111 – Νόμος 4938/2022 – Πειθαρχικές ποινές σε δικαστικούς λειτουργούς, Άρθρο 113 – Νόμος 4938/2022 – Όργανα άσκησης πειθαρχικής δικαιοδοσίας σε δικαστικούς λειτουργούς, Άρθρο 114 – Νόμος 4938/2022 – Συγκρότηση και λειτουργία του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου , Άρθρο 115 – Νόμος 4938/2022 – Συγκρότηση και λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Άρθρο 116 – Νόμος 4938/2022 – Διαδικασία πειθαρχικής δίωξης, Άρθρο 117 – Νόμος 4938/2022 – Άσκηση πειθαρχικής δίωξης, Άρθρο 118 – Νόμος 4938/2022 – Έναρξη και λήξη πειθαρχικής διαδικασίας
Η Δικαιοσύνη υπάρχει για να υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα σωματεία και τους Δικηγορικούς συλλόγους, που αναμφίβολα οι απόψεις των δεν εκπροσωπούν ούτε εκφράζουν όλα τα μέλη των .
Ο έλεγχος δικαστικών κρίσεων και η γνωστοποίηση πρόδηλων σφαλμάτων και φαινομένων αυθαιρεσίας, ασχέτως δυνατότητας ένδικων μέσων, αποτελεί υποχρέωση και την μόνη εξασφάλιση για τους πολίτες ότι φαινόμενα παρεμβάσεων θα μειωθούν αν δεν εκλείψουν.
Η ουσιαστική απόδοση της Δικαιοσύνης γίνεται στους κατώτερους βαθμούς, αυτούς που θέλουν άπαντες να τα «έχουν καλά» , αυτούς που η Ολομέλεια του ΑΠ έχει αναφέρει ότι η κρίση των για εσφαλμένες υπαγωγές και πρόδηλα σφάλματα πρέπει να ελέγχεται . Τα πρόδηλα σφάλματα υπάρχουν και σε περιπτώσεις που επέρχονται άμεσες συνέπειες χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για ένδικα μέσα , ή σε περιπτώσεις που δημιουργούνται τετελεσμένα που είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη η επαναφορά των πραγμάτων.
Το θέμα είναι ότι δυστυχώς οι παρεμβάσεις του ΑΠ είναι λίγες και επιλεκτικές .
Το ζήτημα περί του επιτρεπτού ή μη του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών για την επί της ουσίας της υπόθεσης έκτασης και οριοθέτησης του πειθαρχικού ελέγχου, είχε ανακύψει και στο παρελθόν και για την επίλυσή συνεδρίασε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αποφάνθηκε με την υπ’ αριθμ. 18/1993 Απόφασή της σύμφωνα με την οποία οι δικαστές ελέγχονται για σφάλματα.
Παράπτωμα δικαστικού λειτουργού που αφορά δικαιοδοτική κρίση και δικαιολογεί πειθαρχικό έλεγχο, πέραν της περίπτωσης αντικειμενικού σφάλματος γενόμενου από πρόθεση -άμεσο δόλο ή ενδεχόμενο- στην ερμηνεία, την εφαρμογή κανόνων δικαίου ή στον προσδιορισμό κρίσιμου πραγματικού, υπάρχει, σε περίπτωση προφανούς σφάλματος από βαριά αμέλεια.
Η δικαστική κρίση συνδέεται με πειθαρχικώς ελεγχόμενους εξωτερικούς όρους που ως τέτοιοι θεωρούνται η διαστροφή ή παραγνώριση αποδεικτικών στοιχείων ή ισχυρισμών, η έλλειψη ή ανεπάρκεια αιτιολογίας. Οταν ενυπάρχουν οι πειθαρχικώς προαναφερόμενοι εξωτερικοί όροι, τότε ελέγχεται πειθαρχικά και η υπέρβαση των ακραίων λογικών ορίων εκτίμησης στις περιπτώσεις υπαγωγής από το δικαστή συγκεκριμένων πραγματικών περιστατικών στις γενικές ρήτρες ή στις αόριστες νομικές έννοιες. Ελέγχεται για παράδειγμα αν ορισμένα περιστατικά συνιστούν ή όχι την κατ’ άρθρ. ΑΚ 281 έννοια της κατάχρησης δικαιώματος ή την κατά τα άρθρα ΑΚ 97, 200 και 288 έννοια της καλής πίστης ή των συναλλακτικών ηθών.
Ο κατά τα ανωτέρω πειθαρχικός έλεγχος δεν θίγει την κατά το Σύνταγμα δικαστική ανεξαρτησία.
Τα πρόδηλα σφάλματα και οι αυθαιρεσίες θα πρέπει να αναδεικνύονται , να συγκεκριμενοποιούνται και να ανακοινώνονται γιατί η δικαιοσύνη δεν θα έπρεπε να είναι τσιφλίκι κανενός δικηγόρου , συλλόγου ή σωματείου.
Ο έλεγχος θα αναδεικνύει την πλειονότητα των έντιμων Δικαστών , και θα περιορίζει την δράση συλλειτουργών της Δικαιοσύνης που για την επίτευξη των στόχων των επικεντρώνονται στις “πολλαπλές υπεργολαβίες”.
Οι πολίτες , σε ένα ανεξέλεγκτο σύστημα συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, αποτελούν τα «ζωντανά» που με τις οικονομίες και θυσίες τους προσφέρουν τους «σπόρους» στους “κολίγες” των επίδοξων “τσιφλικάδων”
Αποτελεί υποκρισία να επιδιώκεται η, εν τοις πράγμασι κατάργηση των κανόνων , των νόμων και των οργάνων ελέγχου της εύρυθμης και ποιοτικής απόδοσης Δικαίου προς τους πολίτες
Τη δικαστική ανεξαρτησία θίγουν οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται που στόχο έχουν να την επηρεάσουν, να την αλλοιώσουν ή να την μεταβάλουν , δεν την θίγουν οι πειθαρχικοί έλεγχοι που πρέπει να γίνονται για να διαπιστωθεί εάν η απόφαση είναι προϊόν εξωγενών παρεμβάσεων, πολιτικών η επιχειρηματικών.
Κάθε φορά οι επίδοξοι κυβερνήτες της χώρας ομιλούν για ανυπαρξία Κράτους Δικαίου , για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, για μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων Νόμων και κανόνων και αυτό το πράττουν μέχρι να γίνουν κυβερνήτες , για να έλθει η σειρά των επόμενων να λένε τα ίδια.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης γνωρίζει και τον κώδικα και τον τρόπο ελέγχου και αντί να δημιουργεί βάσεις δεδομένων για το κατά τα άλλα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης των πινακίων (pinakio.gov.gr) που κάνει καλύτερη την ζωή των δικηγόρων, ας δημιουργήσει βάση δεδομένων ελέγχου των δικανικών σκέψεων του δικαστή , της ορθής υπαγωγής των πραγματικών στον Νόμο, για να προλαβαίνει φαινόμενα διαφθοράς ή αυθαιρεσίας.
Το Κράτος οφείλει να υποστηρίξει την ισχύ των όσων νομοθετήθηκαν στην Βουλή σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο των Δικαστικών λειτουργών προκειμένου η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να λειτουργεί σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους κανόνες για να είναι στις υπηρεσίες του πολίτη , προστατεύοντάς τον από την αυθαιρεσία.
Πυρά ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ κατά της Προέδρου του ΑΠ ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΑΠΑ.