Για την προαγωγή των βιοκαυσίμων εκδόθηκε, αρχικώς, η Οδηγία 2003/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 123), με τις διατάξεις της οποίας επιδιώκεται η προαγωγή της χρήσεως “βιοκαυσίμων ή άλλων ανανεώσιμων καυσίμων προς αντικατάσταση του πετρελαίου ντίζελ ή της βενζίνης στις μεταφορές σε κάθε κράτος μέλος”, με σκοπό την επίτευξη δέσμης στόχων, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η φιλική προς το περιβάλλον ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ως αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του συστήματος αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών ορίσθηκε η Διεύθυνση Υδρογονανθράκων της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας [ΥΠΕΚΑ]
Με τον ν. 3423/2005 ορίσθηκε ότι για την άσκηση της δραστηριότητας “διάθεσης βιοκαυσίμων”, δηλαδή για την παραγωγή ή εισαγωγή ή εμπορία βιοκαυσίμων εντός της ελληνικής επικράτειας, με κοινή υπουργική απόφαση καταρτίζεται “Πρόγραμμα Κατανομής Ποσοτήτων Βιοκαυσίμων”. Με το “Πρόγραμμα”, καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την κατανομή, στους συμμετέχοντες προκειμένου οι ποσότητες αυτές να διατίθενται, εντός της ελληνικής επικράτειας, προς ανάμειξη με προϊόντα διύλισης αργού πετρελαίου.
Το Κράτος νομοθέτησε ώστε ανεξάρτητοι πιστοποιημένοι φορείς οι οποίες έχουν διαπιστευθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.) ή άλλο ισότιμο οργανισμό – εγκεκριμένο σύστημα διαπίστευσης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επαληθεύουν την αειφορία του τελικού προϊόντος και προβαίνουν σε πιστοποίηση ελέγχοντας την τήρηση των κριτηρίων αειφορίας ή/και πιστοποιητικού ισοζυγίου μάζας, και την επαλήθευση της δήλωσης χαρακτηριστικών αειφορίας.
” Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, που δεν είναι εισαγωγείς ούτε παραγωγοί ελέγχονται μόνο για την επαλήθευση της δήλωσης χαρακτηριστικών αειφορίας ”
Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, που δεν είναι εισαγωγείς ούτε παραγωγοί αγοράζοντας αποκλειστικά βιοκαύσιμα από τα Ελληνικά διυλιστήρια δεν πιστοποιούνται για την τήρηση πιστοποιητικού ισοζυγίου μάζας, αλλά για την επαλήθευση της δήλωσης χαρακτηριστικών αειφορίας.
Πληροφορούμεθα ωστόσο ότι παρόλο που εταιρεία εμπορίας πιστοποιήθηκε και επαληθεύθηκε η δήλωση χαρακτηριστικών αειφορίας τονίζοντας ο πιστοποιουμένος φορέας ότι η εταιρεία κατά τη δραστηριότητά της, δεν αλλοιώνει ούτε επηρεάζει το προϊόν που παραλαμβάνει από τους προμηθευτές της και δεν επηρεάζει την αειφορία του τελικού προϊόντος, της επέβαλαν από το ΥΠΕΚΑ πρόστιμο 10.000 ευρώ.
” ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΔΕΝ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΟΤΙ ΟΥΔΕΙΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΜΠΟΡΟΥΣ ”
– Και ενώ ο φορέας πιστοποίησης είχε εντάξει εμπρόθεσμα εταιρεία σε διαδικασία πιστοποίησης του συστήματος αειφορίας βιοκαυσίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISCC EU και κάνοντας αποδεκτή την συμμετοχή της έκανε επαλήθευση της δήλωσης χαρακτηριστικών αειφορίας για ολόκληρη την χρονική περίοδο
– Και ενώ ο φορέας εξέδωσε πιστοποιητικό κάνοντας σαφή αναφορά ότι οι ποσότητες που διακινήθηκαν είναι αειφόρες και ότι η εταιρεία εμπορίας δήλωσε εμπρόθεσμα συμμετοχή στο εθελοντικό σύστημα αειφορίας καυσίμων
Θέλοντας να προκαλείται σύγχυση φορείς εκδίδουν αντιφατικά πιστοποιητικά και ο Δικαστής δεν ήθελε να δεί την αντιφατικότητα των πιστοποιήσεων από τον φορέα , ούτε ότι προσκομίστηκε η επαλήθευση της δήλωσης χαρακτηριστικών αειφορίας !! .
Αντί να επιβάλλονται πρόστιμα για αντιφατικότητα πιστοποιήσεων , αντί να διαβλέπεται ότι φορείς ενίοτε προκαλούν σύγχυση με την έκδοση αντιφατικών πιστοποιητικών και να επισύρονται εκεί κυρώσεις, επικυρώνονται πρόστιμα στοχοποιησης από λειτουργούς του ΥΠΕΚΑ, σε αυτούς που αποτελούν τα εύκολα θύματα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥΛΑΓΕ BIODIESEL ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑ.