Την πρόταση δυσπιστίας υπογράφουν 85 βουλευτές, εκ των οποίων οι 76 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Πλεύση Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς, έξι βουλευτές συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι υπόλοιποι τρεις είναι οι ανεξάρτητοι Μπαράν Μπουρχάν, Γ. Σαρακιώτης και Ευ. Αποστολάκης.
Την Παρασκευή 7/3 θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας, γνωστοποίησε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Στο κείμενο της πρότασης, μεταξύ άλλων, η αντιπολίτευση αναφέρει αναφέρει: «Δύο χρόνια αργότερα, τα ογκώδη και πρωτοφανή σε συμμετοχή λαϊκά συλλαλητήρια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2025 διεμήνυσαν την εδραιωμένη πεποίθηση της κοινωνίας για τις ευθύνες της Κυβέρνησης αναφορικά τόσο με το ίδιο το δυστύχημα-έγκλημα και τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό, όσο και για τη μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών, για πράξεις και παραλείψεις, στην πρόκληση της τραγωδίας. Η κοινωνική αυτή πεποίθηση, η οποία έχει τροφοδοτηθεί πρωτίστως από τη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, μέσω στοχευμένων και επανειλημμένων, αλαζονικών και αυτοαναιρετικών δηλώσεων, μεθοδεύσεων και ενεργειών, καταδεικνύει τη διάρρηξη και οριστική άρση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, ως αρχηγό της, και καθιστά παλλαϊκή την απαίτηση για απονομή Δικαιοσύνης και για ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές. Πρόκειται πλέον για μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση και έναν απονομιμοποιημένο πρωθυπουργό. Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει αβίαστα ότι δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών και μετά από έξι χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ακόμη την στοιχειώδη ασφάλεια των σιδηροδρόμων και των μεταφορών εν γένει, όπως αποδεικνύεται από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, από το πρόσφατο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά και από τις προσφυγές λόγω παραβάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Μητσοτάκης: Δεν τηρείται ούτε τα προσχήματα- Μια ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας πήρε το λόγο τονίζοντας:«Θα αρχίσω επισημαίνοντας ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο μίας προαναγγελθείσας πρότασης δυσπιστίας, η οποία όμως κύριε Ανδρουλάκη δεν κατατίθεται στο τέλος της συνεδρίασης – όπως θα ανέμενε κανείς για μία συνεδρία στην οποία με τόση ένταση είχατε ζητήσει όλοι αντιπολίτευση – αλλά στη μέση της, στερώντας ουσιαστικά από τον πρωθυπουργό αλλά κι από τους άλλους αρχηγούς την δυνατότητα της δευτερολογίας και τις απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία θέσατε. Δεν τηρείται ούτε τα προσχήματα. Τέτοια πρόταση δυσπιστίας δεν θα έχουμε ξαναδεί. Καταλαβαίνω ότι είχατε κάποια προβλήματα συνεννόησης. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός της υποβολής της πρότασης που την δεχτήκατε και οι τέσσερις με μία εκκωφαντική σιωπή και με το ζόρι μαζέψατε την μισή κοινοβουλευτική σας ομάδα την ώρα που την ανακοινώσατε; Αλλά ας υποθέσω λοιπόν ότι αυτή δεν είναι μία πρόταση αγγαρεία, την οποία την υποβάλατε πολύ απλά επειδή την είχατε προαναγγείλει. Θυμίζω είναι η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας για το ίδιο ουσιαστικά θέμα. Και πέρυσι είχαμε έρθει στη Βουλή για το ζήτημα της περιβόητης μονταζιέρας για την κα Κωνσταντοπούλου. Βρισκόμαστε και πάλι εδώ λοιπόν, με μία πολύ ενδιαφέρουσα και ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων. 4 κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας μπορώ να το καταλάβω. Εξ’ άλλου έχετε γεννηθεί από την ίδια κομματική μήτρα μαζί με 2, 3 άλλα κόμματα τα οποία προέκυψαν από το πάλαι κραταιό ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς όμως, κ. Ανδρουλάκη, εσείς ουρά της κα Κωνσταντοπούλου και του κ. Φάμελλου και του κ. Χαρίτση; Μόνο ο κ. Βελόπουλος λείπει από την εξίσωση για να συντεθεί αυτή η ετερόκλητη συμμαχία».
Αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός στο εκλογικό αποτέλεσμα, και κυρίως στην κα Κωνσταντοπούλου, υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις τελευταίες εκλογές με 41%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας έλαβε μόλις 3%, επισημαίνοντας πως η επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση θα γίνει το 2027. «Καλοδεχούμενη η πρόταση να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης. Θα παρουσιάσουμε το έργο μας, τις φιλοδοξίες μας και το πού θέλουμε να είμαστε το 2027», είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα παραμείνει ενωμένη μέχρι το τέλος της διαδικασίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη μεριά του είπε:
«Ογδόντα πέντε βουλευτές, τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ανεξάρτητοι, καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Μίας κυβέρνησης που οι πράξεις της αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών.
Μίας κυβέρνησης βυθισμένης στην αλαζονεία, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.
Μίας κυβέρνησης που έχει κόψει δεσμούς με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».
Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ότι καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, γιατί «είστε ένοχοι και άχρηστοι». Είπε ακόμα πως «η πρόταση δυσπιστίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αγωνίες του ελληνικού λαού».