Πρόκειται για τους υψηλότερους δασμούς που έχουν επιβληθεί στις αμερικανικές εισαγωγές από τη δεκαετία του 1940 και το ερώτημα είναι «ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος» της κυβέρνησης Τραμπ, με την Ε.Ε. να διαγράφεται ως η πρώτη υποψήφια, όπως εκτίμησε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές από Μεξικό και Καναδά, εξαιρουμένων των καναδέζικων υδρογονανθράκων, όπου οι δασμοί περιορίζονται σε 10%. Επιπλέον, διπλασίασε στο ύψος του 20% τους δασμούς που είχε ήδη επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές.
Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο Τραμπ κατηγόρησε τους εμπορικούς του εταίρους ότι δεν έλαβαν τα οφειλόμενα μέτρα για να περιοριστεί η εισαγωγή του ναρκωτικού φεντανύλη, που έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ. Αναλυτές θεωρούν ωστόσο ότι εκείνο που πρωτίστως βαρύνει στις αποφάσεις του είναι η προσπάθεια μείωσης του αμερικανικού ελλείμματος και επαναπατρισμού επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι δασμοί στις εισαγωγές «είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο που οι πολιτικοί δεν το χρησιμοποιούσαν γιατί ήταν ανέντιμοι, ανόητοι ή πουλημένοι».
Κίνα, Καναδάς και Μεξικό απαντούν με αντίμετρα, ενώ οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι θα έρθει η σειρά τους.
Οι απαντήσεις δεν άργησαν να έρθουν. «Αν η Ουάσιγκτον επιμείνει στη διεξαγωγή πολέμου δασμών, εμπορικού πολέμου ή οποιασδήποτε άλλης μορφής σύγκρουσης, η Κίνα είναι έτοιμη να την ακολουθήσει μέχρι τέλους», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 15% στις εισαγωγές σειράς αγροτικών προϊόντων, από τα πουλερικά, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας μέχρι τη σόγια, το σιτάρι και το καλαμπόκι.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε αμερικανικές εισαγωγές ύψους 125 δισ. δολαρίων. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αποκάλεσε «πολύ ανόητη» την απόφαση του Τραμπ να κηρύξει εμπορικό πόλεμο σε έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, την ώρα που «κατευνάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έναν αιμοσταγή δικτάτορα». Απαντώντας μέσω της ιδιωτικής του πλατφόρμας, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε: «Παρακαλώ εξηγήστε στον κυβερνήτη Τριντό του Καναδά (ειρωνική αναφορά στην πρόσκλησή του να γίνει η γειτονική χώρα η 51η πολιτεία των ΗΠΑ) ότι όταν θέτει αντεκδικητικούς δασμούς στις ΗΠΑ, οι ανταποδοτικοί δασμοί μας θα αυξάνονται κατά το ίδιο ποσό». Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την Κυριακή τα δικά της απαντητικά μέτρα, αν ο Αμερικανός ομόλογός της δεν έχει αλλάξει έως τότε ρότα. Τα χρηματιστήρια Αμερικής και Ευρώπης κατέγραψαν έντονα πτωτικές τάσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις (σχετικό ρεπορτάζ, σελ. 29). Χθες το βράδυ (4 π.μ. ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να μιλήσει ενώπιον και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου για τις έξι πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του. Πηγές του Λευκού Οίκου έλεγαν ότι επρόκειτο να παρουσιάσει τα «επιτεύγματά» του κατά τον ενάμιση μήνα που πέρασε από την ορκωμοσία του. Σε αυτά ενδεχομένως θα συμπεριλάβει την απόφαση που ανακοίνωσε χθες η κινεζική (με έδρα το Χονγκ Κονγκ) εταιρεία CK Hutchison, που διαχειριζόταν δύο τερματικά λιμάνια στη διώρυγα του Παναμά, να πουλήσει το 80% των μετοχών της σε κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει την αμερικανική BlackRock.
Στον απόηχο της άκρως επεισοδιακής συνάντησης Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ ανέμεναν με ενδιαφέρον τη χθεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου, όχι μόνο για αυτό καθ’ αυτό το Ουκρανικό, αλλά και για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων και του ίδιου του ΝΑΤΟ.
(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)