Υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, προκειμένου να συλλέξει την πολυπόθητη φορολογητέα «ύλη» και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας, είναι, ως γνωστόν, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού οι τριγωνικές συναλλαγές που αποσκοπούν στην αποδόμηση φορολογητέας ύλης στις εξωγχώριες.
– Είχαν δεί το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες της ΙΩΑΝΝΑ και ΜΙΝΑ ΚΑΡΕΛΙΑ , κόρη και χήρα αντίστοιχα του Κωνσταντίνου Καρέλια, οι οποίες φέρονται να αντιπροσωπεύουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, οι οποίες άφηναν αιχμές κατά των ΑΝΔΡΕΑ και ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ, που ασκούν τη διοίκηση. Ειδικότερα, σε επιστολή τους, οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν περίεργες μεθοδεύσεις μέσω θυγατρικών εταιριών. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που οι προαναφερόμενες δεν θέλουν να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ, και διαρκώς απέχουν από την ψηφοφορία εγκρίσεων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας .
Οι αναφορές στην εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ περιλαμβάνονται σε επτά διαφορετικά σημεία της έρευνας της KPMG.
Στη σελ. 21 της έκθεσης από την έρευνα της KPMG, η ΚΑΡΕΛΙΑ αναφέρεται σε πίνακα ως η τρίτη σε μέγεθος μάρκα «παράνομων λευκών», με πρώτες την Grodno Tobacco και την Baltic Tobacco Factory. Το 2013, σύμφωνα μ’ αυτόν τον πίνακα, τα «παράνομα λευκά» της ΚΑΡΕΛΙΑ φτάνουν το 1,7 δισ. τσιγάρα.
Στη σελ. 23 της έκθεσης εμφανίζεται σε χάρτη ο ιδιαίτερος ρόλος της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή διακίνηση παράνομων προϊόντων καπνού. Καταγράφονται οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί «παράνομων λευκών» και ανάμεσά τους η εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ.
Στη σελ. 41, όπου εξετάζεται η περίπτωση του Βελγίου, αναφέρεται ότι «οι κύριες μάρκες που πωλούνται ως “παράνομα λευκά” φαίνεται ότι είναι η ΚΑΡΕΛΙΑ και η (κινεζική) Yun Yan». Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα (σελ. 143) αναφέρεται πάλι η ΚΑΡΕΛΙΑ στον πίνακα με τις μάρκες C&C (Counterfeit and Contraband, Παραποιημένα και Λαθραία), ενώ στην ανάλυση της μεθοδολογίας της έρευνας (σελ. 330) εμφανίζεται και πάλι η ΚΑΡΕΛΙΑ στην τρίτη θέση ανάμεσα στις μάρκες «παράνομων λευκών» με το τσιγάρο American Legend, με διακίνηση 1,49 δισ. τσιγάρα, έναντι 2,10 δισ. του Fest της Grodno Tobacco (Λευκορωσία) και 1,66 δισ. του Jin Ling της Baltic Tobacco Factory (Ρωσία).
Υπήρχαν και άλλες εκθέσεις. Συγκεκριμένα :
Σύμφωνα με έρευνα της Euromonitor International, που δημοσιοποιήθηκε από το CNBC, η Ελλάδα το 2014 έχασε έσοδα 740 εκατ. ευρώ , ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσό ήταν 565 εκατ.
Η ετήσια απώλεια εσόδων το 2019 υπερέβη το 1 δισ. ευρώ .
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η AC Nielsen τον Δεκέμβριο του 2014, το ποσοστό αγγίζει το 20,8%. Αυτή η ραγδαία αύξηση ενισχύθηκε μεν από την άνοδο των τιμών στα προϊόντα καπνού, αλλά -σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό- ευθύνεται «η συνεχιζόμενη χρήση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου για τη λαθραία διακίνηση προϊόντων καπνού» και το ποσοστό ξεπέρασε το 25% μέχρι το 2019.
Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν κι άλλες εκθέσεις για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ευρώπη, όπως η ιταλική «European Outlook on the Illicit Trade in Tobacco Products».
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ελλάδα είναι σημείο εκκίνησης και κατάληξης του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού.
Το σημαντικό είναι ότι και αυτή η έκθεση αποδέχεται τα συμπεράσματα της KPMG ως προς την παραγωγή λαθραίων προϊόντων εντός της Ελλάδας: «Η Ελλάδα έχει επίσης ένα ρόλο ως σημείο εκκίνησης του παράνομου εμπορίου. Τα τσιγάρα εξάγονται κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εγκληματίες επωφελούνται από τη μεγαλύτερη διαφορά τιμών. Η Ελλάδα είναι επιπλέον παραγωγός “παράνομων λευκών” (illicit whites), τα οποία παρασκευάζονται στην Καλαμάτα (Πελοπόννησος) και εξάγονται παράνομα κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία (KPMG 2014)».
Πρόκειται για επανάληψη των στοιχείων για την εταιρεία ΚΑΡΕΛΙΑ.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης αυτής αναφέρεται ρητά η εταιρεία Καρέλια ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τσιγάρων: «Το 2013 οι σημαντικότεροι παραγωγοί των “παράνομων λευκών” με προορισμό την Ε.Ε. ήταν η Grodno Tobacco (Λευκορωσία), η Baltic Tobacco Factory (Καλίνινγκραντ, Ρωσική Ομοσπονδία), η Karelia Tobacco (Ελλάδα), η H. Van Lendewyck GMBH (με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά με εργοστάσια παραγωγής στις χώρες της Benelux, τη Γερμανία και την Ουγγαρία) και η Explosal Ltd. (Κύπρος). Το 2013, αυτοί οι παραγωγοί παρασκεύασαν το 60% των “παράνομων λευκών” στην Ε.Ε.» (σελ. 292).
Υπάρχει ακόμα η Έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία κι αυτή αναφέρεται στα ίδια στοιχεία.
Υπάρχουν, τέλος, πολλά άλλα σχετικά κείμενα επίσημων εκθέσεων και ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, με παρόμοιες αναφορές.
Η συνηθέστερη μέθοδος είναι η εξαγωγή των τσιγάρων και, έπειτα από έναν πολύπλοκο τρόπο μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του εμπορεύματος, επανεισαγωγή τους στη χώρα. Οι μεγαλοεισαγωγείς (στη Βουλγαρία) συνεργάζονται κυρίως με τον λεγόμενο “ελληνικό κόμβο” (Greek hub).
– Είχαν δεί επίσης το φώς της δημοσιότητας μελέτες και διεθνής έρευνα της KPMG (μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ερευνών), που αναφέρεται και στην ΚΑΡΕΛΙΑ. Η έρευνα αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε όλο τον κόσμο και υποδείκνυε την Ελλάδα όχι μόνο ως χώρα υποδοχής, κατανάλωσης και επαναπροώθησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού, αλλά και ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής τέτοιου είδους προϊόντων. Υποδείκνυε επίσης την βιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ ως ενεχόμενη στο κύκλωμα αυτό.
Η σοβαρότητα της KPMG δεν μπορεί να αμφισβητηθεί . Πολύ περισσότερο που οι σχετικές ετήσιες έρευνες της KPMG αποτελούν σημείο αναφοράς όλων των διεθνών θεσμικών οργάνων που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού, από τον ΟΗΕ μέχρι την Interpol και τη Europol.
Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων κοστίζει στις χώρες της Ε.Ε. ετησίως περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της απώλειας φορολογικών εσόδων για το κράτος, καθώς επίσης απώλειας εσόδων για τους παραγωγούς και τους διανομείς. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο όλων των παράνομων τσιγάρων είναι τα «παράνομα λευκά» (illicit whites).
Η ίδια μελέτη αναφέρεται στον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στο λαθρεμπόριο τσιγάρων: «Ο “ελληνικός κόμβος” έχει μακρά παράδοση στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εισαγωγή λαθραίων τσιγάρων από διεθνείς μάρκες στα Βαλκάνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο ελληνικός κόμβος έχει πανευρωπαϊκή σημασία, εφόσον εφοδιάζει τις μεγαλύτερες αγορές παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τα κράτη της Κεντρικής
– Είχαν δεί επίσης το φώς της δημοσιότητας ενέργειες της Ινούς Καρέλια , θυγατέρα ενός εκ των ιδρυτών της Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ , σύμφωνα με τις οποίες , ενόψει κληρονομικών διαφορών, είχε καταθέσει στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας αίτηση για δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα Τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων στην Ελβετία, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) και στην Γερμανία, με τελικούς δικαιούχους τους μεγαλομετόχους , τους διοικούντες και το νομικό πρόσωπο (Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ).
Οι ενέργειες προφανώς έγιναν προκειμένου να αποκαλυφτούν τα κρυμμένα στο εξωτερικό ποσά ,προκειμένου να συγκριθούν και ελεγχθούν με τις δηλώσεις των στην Ελλάδα ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα .
Η δικαστική συνδρομή αναφέρθηκε και στην έρευνα της KPMG (μίας από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ερευνών), που αναφέρεται και στην ΚΑΡΕΛΙΑ.
Αν όλα τα ανωτέρω είχαν επισημανθεί στην αίτηση για δικαστική συνδρομή, τότε θα έπρεπε να πέσει άπλετο φώς για να μην δίνεται η αίσθηση οσμής ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ και ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ .
Τα δικαστικά παράδοξα ΚΑΡΕΛΙΑ στο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ , φαίνεται πως δίνουν και παίρνουν. Από την μία η δικαστική συγκάλυψη πλαστογραφημενης διαθηκης , από την άλλη η καθυστέρηση έκδοσης τελεσίδικης απόφασης κατά 18 χρόνια , μετά η συγκάλυψη της αίτησης δικαστικής συνδρομής.
Κανένας λόγος δεν υπήρχε για να μην αναδειχθεί τυχόν ύπαρξη περισσοτέρων, από τα εμφανιζόμενα στην Ελλάδα χρηματικών διαθεσίμων. Απέφυγαν να αγγίξουν ζητήματα των πολύ οικονομικά ισχυρών , παρόλο που διακυβεύονται και ζητήματα Δημοσίου συμφέροντος. Έστειλαν την αίτηση για Δικαστική συνδρομή στα “αζήτητα”. Ενδεχομένως να φοβήθηκαν μήπως βρεθούν ιλιγγιώδη ποσά !!
Θα πρέπει να μην μένουν στα λόγια οι εύστοχες τις θέσεις της Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου: που ανέφεραν ότι «Η Δικαιοσύνη που απονέμεται με καθυστέρηση, προχειρότητα, αδιαφορία δεν είναι Δικαιοσύνη», Τέτοιες καταστάσεις κάνουν επίκαιρες και τις θέσεις της γενικής γραμματέως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που αναφέρεται στην «χαμένη» εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στο γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι τις μονόπλευρες και στερεότυπες λύσεις του παρελθόντος.
Τα λευκά κολάρα , άτομα δηλαδή που κατέχουν υψηλή θέση, με μεγάλη επιρροή , φαίνεται ότι είναι της μόδας και σημεία των καιρών.
Θα πρέπει να επικρατεί η διαφάνεια και το Κράτους Δικαίου για να μην επικρατούν οι “τυχεροί παρεμβαίνοντες” που λειτουργούν ευκαιριακά , με ιδιοτέλεια και σε βάρος της νομιμότητας.
Τα ζητήματα πρέπει να προσεγγίζονται, για να παύσει η αίσθηση της ύπαρξης επιβολής πολιτικής “προστασίας” , ενός πολιτικού “συστήματος” που εργαλειοποεί την Δικαιοσύνη προς χάριν ενός πελατειακού Κράτους οικονομικά ισχυρών , αδιαφορώντας για την δημιουργία κοινωνικών τοξικοτήτων .
Σχετικά δημοσιεύματα :
https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/21071_lathremporio-kapnoy-kai-i-ellada
Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ , ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ , ΤΑ «ΚΟΝΕ» ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ειδική στα καπνικά προϊόντα ΚΑΡΕΛΙΑ η κυρία Εύα ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ή πολιτικό “σύστημα”;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ :ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ όπου «ΑΝΘΙΖΕΙ» ΠΟΛΙΤΙΚΟ “ΣΥΣΤΗΜΑ”
Η ΚΑΡΕΛΙΑ , τα δικαστικά παράδοξα και η αλά καρτ νομιμότητα.
Ινώ Καρέλια: Τι δηλώνει για την δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της ιστορικής καπνοβιομηχανίας